+ Meer informatie

Afgezant van Thieu in Washington

Gesprek met Nixon

2 minuten leestijd

WASHINGTON', donderdag — President Nixon lieeft woensdagavond een gesprels van twee en een lialf uur gehad met een speciale afgezant van president Nguyen van Tliieu van ZuidVietnam. De woordvoerder van liet Witte Huis, Ziegler, zei dat Nixon een zeer gedetailleerde en zeer openhartige gedaehtenwisseling" had met Nguyen rhu Due.

Ziegler voegde hieraan toe dat er voor het ogenblik geen plannen zijn voor een ontmoeting tussen president Nixon en het Zuidvletnamese staatshoofd Thieu. De woordvoerder verklaarde niet te weten of Nguyen Phu Due een boodschap had meegebracht waarin president Thieu om een gesprek met Nixon vroeg.

Donderdag zou de Amerikaanse president naar zijn buitenverblijf te Key Biscayne in Florida gaan om daar het weekeinde door te brengen. Daar zal hij zaterdag met zijn voornaamste adviseur Henry Kissinger beraadslagen over de volgende ronde in het Parijse vredesoverleg die maandag a.s. moet beginnen. De Zuidvletnamese afgezant Duo bleef na zijn onderhoud met president Nixon in het Witte Huis voor besprekingen met Kissinger en diens rechterhand generaal Haig.

TOPCONFERENTIE

Volgens Zuidvletnamese zegslieden wil Thieu in december met Nixon samenkomen en met hem niet alleen het vredesaccoord maar ook de vorm die Indochina na de oorlog moet krijgen bespreken. Waar de topconferentie zou moeten worden gehouden is nog niet aan de orde. In het verleden hebben Nixon en Thieu elkaar ontmoet in Honoloeloe en Manilla.

In de afgelopen week hebben de offi-^ ciële pers en radio in Saigon te kennen' gegeven dat een topconferentie van Nixon en Thieu wenselijk zou zijn. Volgens berichten is Thieu weinig gelukkig met Nixons adviseur Henry Kissinger en diens activiteiten. Kissinger heeft in augustus en oktober Thieu op de hoogte gesteld van het verloop van zijn overleg met de Noordvietnamezen, dat uitmondde in een ontwerp vredesaccoord. Thieu vertrouwt Kissinger niet helemaal en zou graag zijn zaak direct bij Nixon bepleiten.

CHINA

De Chinese minister van buitenlandse zaken, Chi Peng-Fei, heeft woensdag gezegd te betwijfelen of de VS in ernst een eind willen maken aan de oorlog in Vietnam. Hij drong aan op ondertekening van een vredesaccoord met Hanoi. De minister verwijt de VS voortdurend te trachten fundamentele veranderingen aan te brengen in een reeds bereikte overeenkomst en intussen steeds meer oorlogsmateriaal naar Saigon te brengen en door te gaan met het bombarderen van Zuid- en Noord-Vietnam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.