+ Meer informatie

Zutphen knokte jaar voor jeugdgevangenis

Gedeelte bajes wordt verplaatst naar Vught

4 minuten leestijd

ZUTPHEN (ANP) — Midden tussen de rijtjeswoningen verrijst een dubbel hek met daarachter sportvelden. Even verder doemt een oud gebouw op dat gedeeltelijk wordt omgeven door een bijna opgedroogde gracht. De Zutphense jeugdgevangenis. Niet zo goed beveiligd als je zou verwachten. Gemiddeld achttien gedetineerden weten jaarlijks te ontsnappen. Extra beveiligingsmaatregelen zijn tot nu toe achterwege gebleven.

K Het wachten is op de uitvoering van het ministeriële herhuisvestingsplan JR-120, dat maandag in de Tweede-Kamercommissie voor justitie behandeld is. Zutphen heeft zich ingespannen om de jeugdgevangenis te behouden, terwijl staatssecretaris Kosto die wil verplaatsen naar Nieuw-Vosseveld in Vught. Zutphen hoopte op een motie in de kamercommissie met voldoende steun voor haar plan: een nieuwe jeugdgevangenis annex huis van bewaring met in totaal 192 plaatsen.

Tijdens het debat in de commissie kondigde de staatssecretaris aan in Zutphen een beperkte jeugdgevangenis (48 plaatsen) en een huis van bewaring (96 plaatsen) in stand te willen houden. De rest van de jeugdbajes zou echter toch naar Vught moeten. Een voorstel van het CDA om de verplaatsing naar Vught af te blazen, wees de bewindsman resoluut van de hand.

Stout

Het begon allemaal in augustus 1989 met de verschijning van het rapport-Greven, dat de basis vormt voor het latere justitiële herhuisvestingsplan. Omdat het vermoeden bestond dat het ministerie 'stoute' plannen had met de jeugdgevangenis besloot de gemeente Zutphen met haar justitiediensten samen naar verantwoorde oplossingen te zoeken voor deze huisvestingsproblematiek. Het verdwijnen van de jeugdgevangenis wilde men koste wat het kost voorkomen, omdat anders vijftien jaar moeizame arbeid verloren zou gaan, alsook zeventig tot tachtig arbeidsplaatsen.

„De Zutphense jeugdgevangenis is immers de enige in Nederland waar lang gestrafte jeugdigen en volwassenen een officieel vakdiploma kunnen behalen, waar werkmeesters gedetineerden zo weten te motiveren dat deze laatsten elkaar stimuleren een opleiding te volgen? Juist die band van enerzijds de werkmeesters met gedetineerden en anderzijds de werkmeesters met de vakverenigingen is uniek en mag niet verloren gaan", verklaart directeur J. de Graaf van de jeugdgevangenis.

Mislukkeling

Volgens De Graaf zou het elders opbouwen tot het huidige niveau zeker acht jaar duren, omdat het merendeel van de werkmeesters niet wil of kan meeverhuizen. „Nu komen scholen kijken hoe wij het vaktechnisch doen en hoe wij deze moeilijke groep weten te motiveren. Het is fijn om te zien hoe blij zelfs de grootste boef is met zijn diploma, vaak het eerste dat hij weet te behalen. Eindelijk zijn ze eens geen mislukkeling".

Een projectgroep waarin alle belanghebbenden waren vertegenwoordigd, liet begin vorig jaar een onafhankelijk haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar de huisvesting van justitiediensten in Zutphen. Hieruit kwam een voorkeur voor de gecombineerde nieuwbouw van het huis van bewaring/jeugdgevangenis op de Revelhorst in Zutphen, waar 192 plaatsen zouden worden gecreëerd. Kosten: 48 miljoen. Twintig miljoen duurder dan onze plannen en dus onaanvaardbaar, was het uiteindelijke oordeel van Den Haag.

Misrekening

Het ministerie rekent onjuist, was het Zutphense antwoord. Ze bleek gelijk te hebben. De tijdelijke renovatie van de jeugdgevangenis ten behoeve van het huis van bewaring was alleen al elf miljoen te laag begroot. Den Haag zei naar andere varianten te kijken. Zutphen liet weten te zullen nagaan of de door haar gewenste nieuwbouw goedkoper kon. Er was weer wat hoop.

Zutphen besloot te gaan lobbyen bij politiek Den Haag, toen bleek dat het ministerie toch bij zijn verhuisplan bleef. Dat resulteerde onder meer in bezoeken van de fracties van het CDA, de PvdA en de WD aan de jeugdgevangenis en het huis van bewaring.

Op vrijdag 22 januari kwam de Rijksgebouwendienst plotseling met een alternatief: een nieuw huis van bewaring met 144 plaatsen, waarbij de overcapaciteit van 44 plaatsen zou worden ingeruimd als opleidingsplaatsen voor gemotiveerde langgestrafte jeugdigen. De rest van de jeugdgevangenen (ongeveer vijftig) zouden alsnog naar Vught gaan. „Een op één na beste oplossing", was de reactie van een teleurgesteld Zutphen.

Vorige week maandag gaven staatssecretaris Kosto en mr. Greven gehoor aan de uitnodiging om een kijkje te komen nemen in Zutphen. Kosto kreeg daarbij het rapport "Cijfermateriaal en vakopleidingen" overhandigd, waarin alle ontwikkelingen zijn samengevat. Toezeggingen kon de bewindsman nog niet doen. Maandag bleek hij slechts gedeeltelijk aan Zutphens wensen te willen voldoen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.