+ Meer informatie

Schmidt matigend over aanval Begin

n Bondsdag-regeringsverklaring

3 minuten leestijd

lONN — De Westduitse bondskanselier Helmut Schmit Ie in zijn regeringsverklaring voor de Bondsdag gisteren n stelling nemen tegen de aanvallen van de Israëlische mier Begin, „juist omdat ik mij bewust ben van de morein historische aard van de Duits-Israëlische betrekkin-

;t „diepe ernst" voegde de bondselier eraan toe: „laten wij ons als tot nu toe door matiging, geI verstand en bereidheid tot verzoeen samenwerking laten leiden", igens zei hij dat er tussen de Duiten de Israëliërs goede en door de rijls particuliere aard van de banden „ook ongewoon nauwe betrekkingen" bestaan. '

Woordelijk zei Schmidt: „Heden, op de 23ste verjaardag van de uitroeping van de staat Israël, herhaal ik mijn wens dat Israëliërs en Arabieren spoedig in een rechtvaardige en alomvattende vrede met elkaar zullen leven. En in diepe ernst voeg ik er voor alle Duitsers - en daarbij maak ik geen enkel tactisch onderscheid - de bede aan toe: Laten wij ons zoals voorheen laten leiden door matiging, gezond verstand en bereidheid tot verzoening en samenwerking".

Arabische reis

Schmidt ging verder uitvoerig in op zijn Arabische reis en legde opnieuw de nadruk op het begrip van Saoedi-Arabië voor de situatie in de Bondsrepubliek, die niet het zenden van Westduitse soldaten toestaat en wapenexporten naar dit gebied uitsluit.

De bondskanselier kondigde aan dat hij binnen twee weken naar Washington zal reizen. Zijn bezoek geschiedt op een tijdstip waarop de Amerikaanse regering nog geen besluiten over belangrijke kwesties van haar buitenlandse politiek heeft genomen. Daarom heeft deze rechtstreekse uitwisseling van meningen in deze fase een bijzondere betekenis.

Kritiek Dajan

Mosje Dajan, de Israëlische oud-minister van buitenlandse zaken, heeft donderdag kritiek geuit op zowel Schmidt als Begin. Dajan, die op 30 juni met een eigen lijst meedoet aan de Israëlische parlementsverkiezingen sprak voor de Belgische televisie. Hij zei, dat Schmidt op zijn reis naar Saoedi-Arabië uitspraken heeft gedaan, die Israël gekwetst hebben. Tegelijk vond hij, dat Begin overdreven had gereageerd op de uitlatingen van de Westduitse regeringsleider.

Op het tweede Duitse net zei de voorzitter van de Westduitse-Israêlische vriendschapsvereniging, Asher Ben Natan die ook nog Israëlisch ambassadeur in Bonn is geweest, dat Bonn een definitieve verslechtering in de betrekkingen met de joodse staat alleen kan voorkomen door geen wapens te verkopen aan Arabische landen. Daarnaast meende: hij, dat men Begins opmerking opmerking, dat hij geen enkele Duitser de hand zal drukken die bij de „wehrmacht" gediend heeft, niet volledig serieus kan nemen.

In Israël zelf stemde men met Natan's' kritiek op Begin in, dat hij Schmidt impliciet in verband gebracht heeft met de jodenvervolging door de nationaal-socialisten. Alle waarnemers in de joodse staat zijn het erover eens, dat voor zo'n beschuldiging geen enkel bewijs voorhanden is. Daarnaast is men het over het algemeen eens met Begin's zakelijke kritiek op Schmidt's uitlatingen over de Arabieren en de Palestijnen onder tt^.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.