+ Meer informatie

Winter

2 minuten leestijd

Het wordt winter, het is te merken. De vogels vliegen in troepen naar het zuiden. Sommige troepen geven een V aan, dat betekent vorst. Niet alle vogels trekken naar het zuiden. De oude merels trekken een andere kant uit dan de jonge merels. Sommige vogels vinden het warm genoeg om de winter in Nederland door te brengen. Sommige mensen helpen hun met eten te geven. Je kan een voederplankje maken met een schoteltje erop, maar dan wel gaas er over heen doen, want als de vogels zich er in gaan wassen en ze gaan dan weer op een takje zitten, bevriezen ze. Op het voederplankje kan je ook brood neerleggen of een ketting rijgen met pelpinda's er aan. Je kunt ook een vetbol in de winkel kopen en aan het voederplankje binden. Om de paal waar het voederplankje op staat moet wel gaas om voor de kat, dan kan hij niet bij het voederplankje komen om de vogels te pakken. Katten lusten graag vogeltjes, dus dat is één van de grootste vijanden. Je moet niet meer eten neerleggen dan dat de vogels in één dag op eten, want anders komen de ratten er op af en wordt het eten besmet en gaan de vogels dood. Als de vogels uit het zuiden komen weten ze presies waar ze het laatst in Nederland gezeten hebben, presies op welk takje en in welke boom, knap hè! In de winter is het niet zo gezellig als de vogels weg zijn. Wel als ze weer terugkomen naar Nederland. Je hoor weer merels het hoogste lied uitgalmen in de toppen van de bomen. In mei legt ieder vogeltje zijn ei. Je ziet vogels af en aan vliegen met takjes in de bek. Als de jongen geboren zijn worden er meestal door de kat opgegeten of ze vallen uit het nest dood op de grond. Er blijven er ongeveer maar 2 over van het aantal jongen. Als er een kat in de buurt is wordt die uitgejouwt door een troepje vogels die kwetterend achter hem aan gaan en vliegen ook om hem heen. Soms maak de kat dan gauw dat hij weg komt maar meestal trekt de kat er zich niks van aan. De kat rooft ook nestjes uit zo dat de jonge vogeltjes worden verslonden in de maag van de kat.

Riëlle van der Welle, Alhlasserdam, 12 jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.