+ Meer informatie

Eenzaamheid

4 minuten leestijd

Het is een grijze novemberdag. Het miezert en het is waterkoud. Toch is het zoals gewoonlijk druk in de stad. De mensen lopen ineengedoken en het lijkt of iedereen haast heeft. Onder de overkapping van een groot kantoor zit een zwerver. Hij heeft een droog plekje gevonden. Vanuit zijn beschutte onderkomen schreeuwt hij allerlei kreten naar het publiek. De meeste mensen letten nauwelijks op hem of halen glimlachend hun schouders op.

In het kantoor heeft het bewakingspersoneel hem opgemerkt. De politie wordt gebeld en het duurt niet lang of een zestal motoragenten komt aangereden. De stumper wordt gesommeerd ogenblikkelijk zijn droge plek te verlaten. Hij wordt letterlijk de mist in gestuurd. Al foeterend en scheldend verdwijnt hij in de grijze mensenmassa van de stad.

In deze donkere maanden van het jaar wordt overal de feestverlichting weer opgehangen. De lampjes schitteren en glimmen in de regen. De grachten zijn mooi verlicht. Het lijkt romantisch, maar de werkelijkheid is vaak zo heel anders. Juist in de grote stad is de eenzaamheid onder de mensen ontstellend groot. En dat geldt niet alleen voor de talrijke zwervers die op de meest onmogelijke plekjes een onderkomen zoeken.

In de Amsterdamse binnenstad bestaat 80 procent van de huishoudens uit één persoon. Aan de buitenkant lijken de mensen vaak opgewekt. Alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Maar wanneer je soms even naar binnen mag kijken, blijkt dat er heel wat wordt afgetobd.

Evert is achter in de zestig en hij werkt nog van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Hij is al geruime tijd weduwnaar en kan heel moeilijk alleen zijn. De muren komen op hem af. Daarom heeft hij na zijn pensionering weer werk gezocht en daar vlucht hij in. "Wie zal er voor mij zorgen als mij wat overkomt?" zegt hij vaak. "Ik heb niemand."

"Weet u, soms voel ik me zo eenzaam, zo eenzaam!" zegt een forse man. Wij noemen hem dikke Willem. In werkelijkheid heeft hij een andere naam. In de buurt waar hij woont kent iedereen hem. Als hij door de straat loopt, kan hij met iedereen een praatje maken. Eens had hij een gezin, nu woont hij alleen. Soms heeft hij een vriendin, naar hij zegt. Vorige week ontmoette ik hem. "Hoe gaat het Willem?" "'t Gaat", was zijn antwoord. "Dat komt er niet van harte uit", antwoordde ik. Zomaar krijg je dan even een gesprek en komt hij met zijn probleem: zo eenzaam! Een grote man, een bonk van een kerel, met veel oppervlakkige contacten te midden van een mensenmassa in de hoofdstad van ons land. Maar innerlijk o zo alleen.

Een enkele dag later ontmoet ik tante Greet. Ik heb haar een poosje niet gezien en vraag als vanzelf: "Hoe is het, nu u niet elke dag meer naar de rommelmarkt gaat?" "Meid, hou op", is het antwoord. "Ik zit soms zomaar een poos te huilen. De dagen zijn zo lang en er is zo veel narigheid in de wereld. Als ik de beelden op televisie zie kan ik er niet meer tegen. Echt niet." Als ik haar vraag of ze het fijn vindt wanneer ik haar eens opzoek, veert ze enthousiast op. "Graag zelfs."

Nog nooit zijn de communicatiemogelijkheden zo groot geweest als nu, en toch is er zo veel eenzaamheid. Mensen die alleen staan, alleen wonen, tegen wie nooit iemand "Welterusten" of "Goedemorgen" zegt. Sommigen zijn al jaren ziek en het bezoek wordt almaar minder. Midden in een drukke stad kan een mensenhart huilen van eenzaamheid, zoals ik van Evert, dikke Willem en tante Greet hoorde.

Belofte maakt schuld. Binnenkort hoop ik bij tante Greet een bezoekje af te leggen. Al weet ik dat het maar een druppel op een gloeiende plaat is. Eenzaamheid kom je veel tegen, maar niet alleen in de grote stad. Wanneer we allemaal eens om ons heen kijken in onze directe omgeving, kunnen er vast heel wat bezoekjes in deze donkere dagen afgelegd worden. Geven kan zo rijk zijn!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.