+ Meer informatie

In Athene kolkt de weg

3 minuten leestijd

ATHENE - Hagelstenen zo groot als tennisballen, kolkende rivieren en waterballetten op de snelweg. Het zuiden van Griekenland hield het gisteren niet droog.

De bliksem schiet langs de helling naar beneden. Regen legt een scherm over de weg. Door aquaplaning leidt de auto even een eigen leven.

De weg van Korinthe naar Athene was gisteren geen pretje om te rijden. Normaal biedt de route een schitterend uitzicht op de Golf van Saronikos, nu is het oppassen geblazen.

In Athene, toch al geen prettige stad om te rijden, staat al het verkeer nagenoeg stil. Optrekken, stilstaan, optrekken, stilstaan. Het regenwater kolkt over de wegen.

De barre tocht van de ene kant van de stad naar de andere duurt al gauw drie uur. Het onweer hangt dreigend boven de hoofdstad van Griekenland. De tv toont beelden van een rivier in het zuiden van de stad die het niet meer hield. Voor de vierde keer binnen korte tijd trad zij gisteren buiten zijn oevers.

Op het internationale vliegveld van Athene is het aan het begin van de avond een chaos. Geannuleerde vluchten, "dankzij het weer in Athene." Bij de balie van Olympic Airways loopt de stress op. Een man begint te schreeuwen, naar niemand in het bijzonder.

Moniek Roelofs leest bij McDonald's een boek. De Nederlandse is aan het begin van de avond aangekomen uit Amsterdam. Volgens schema gaat ze een uur na middernacht verder naar Johannesburg. Van het barre weer in Athene merkte ze weinig. "We hadden een heel goede piloot. Ik heb nog nooit zo'n beste landing meegemaakt."

Mevrouw Kraaij uit Zuid-Afrika zat op dezelfde vlucht. "Paar honderd euro goedkoper dan rechtstreeks met de KLM." Ze bezocht de afgelopen vijf weken haar kinderen in Hoofddorp. Ze is absoluut niet te spreken over de Griekse aanpak. "Om uit het vliegtuig te komen, moesten we trappen aflopen. In de stromende regen. Met een zware tas. Schande."

Bij de winkeltjes op het vliegveld zwerft LPF-fractievoorzitter Mat Herben. Hij stond deze week in Kalamata de twee vliegtuigspotters bij. Door het weer miste Herben gisteren zijn KLM-vlucht. "We misten in Athene een afslag en kwamen helemaal verkeer uit. Vrijdagmorgen opnieuw proberen", is zijn nuchtere commentaar.

De vlucht, de KL 1576, vertrok wel vanaf de gate, maar bleef uren aan het begin van de startbaan staan. "Op een gegeven moment kwamen de noodrantsoenen voorbij", vertelt een jonge vrouw uit Eindhoven. "Toen moesten we er allemaal uit. Vanwege het onweer kon er niet worden bijgetankt."

Een groepje Duitsers wil naar huis, naar Frankfurt. "We kwamen voor de zon, maar het regent al de hele week."

In het noorden van Griekenland viel gisteren de eerste sneeuw. Dat is volgens de Nederlandse Conny Keessen, die in Athene woont, rijkelijk vroeg. "Dit is al de vierde keer in drie maanden dat er zulk noodweer voorbij komt."

In haar wijk van Athene vielen gisteren hagelstenen zo groot als tennisballen. "Alle ruiten van auto's en huizen waren stuk."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.