+ Meer informatie

Gorbatsjov president SU

Krappe meerderheid Sowjetparlement stemt vóór

2 minuten leestijd

MOSKOU - Michail Gorbatsjov (59) is gisteravond door het Sowjetparlement met 59,2 procent van de stemmen tot president van de Sowjet-Unie gekozen. Dat deelde Joeri Osipyan, de voorzitter van de parlementaire telcommissie, vandaag mee in het Congres van Volksafgevaardigden. Gorbatsjov, de eerste gekozen president van de SowjetUnie, werd direct na het bekendmaken van de uitslag beëdigd.

Tijdens de stemming brachten 1878 van de 2250 leden van het parlement een stem uit. Van hen stemden er 495 tegen Gorbatsjov en 1329 voor hem, 54 van de ingeleverde stembiljetten waren ongeldig. „Ik verklaar dan ook dat Gorbatsjov tot president gekozen is", aldus Osipyan tijdens de vergadering, die direct door de televisie werd uitgezonden.


Gorbatsjov, de enige kandidaat voor het presidentschap, is gekozen voor een ambtsperiode van vijf jaar. Het Sowjetparlement heeft maandag, na een hevig debat over het presidentschap-nieuwe-stijl, de president uitgebreide bevoegdheden toegekend. Na de mededeling van Osipyan legde Gorbatsjov, staande bij een tafel voor het podium en met een rode vlag aan zijn zijde, de eed af. „Ik zweer plechtig dat ik de volkeren en het land waarachtig zal dienen, de grondwet van de Sowjet-Unie strikt in acht zal nemen, om de rechten en de vrijheden van de burgers te garanderen en naar eer en geweten de zware taak van het presidentschap die mij is opgelegd te vervullen".


Veto


Bij deze eerste presidentsverkiezingen was een gewone meerderheid in het parlement voldoende. Hierna zal de president steeds tijdens algemene, geheime verkiezingen gekozen worden. Op 26 mei 1989 werd Gorbatsjov nog gekozen tot voorzitter van de Opperste Sowjet, staatshoofd, met 2123 stemmen voor en slechts 87 tegen en elf onthoudingen.


Het parlement keurde maandag de uitbreiding van de bevoegdheden van de president goed. Zo is de nieuwe president gemachtigd de oorlog te verklaren en een referendum uit te schrijven. Ook kan hij een veto uitspreken over een wet die door het parlement is aanvaard, wat het parlement alleen met een twee derde meerderheid ongedaan kan maken.


Het debat over de extra bevoegdheden, die Gorbatsjov zegt nodig te hebben om de economische en sociale crisis in het land het hoofd te bieden, verliep stormachtig en leidde tot de scherpste kritiek tegen de Sowjetleider in de vijf jaar dat hij aan de macht is.


Sowjetleider Michail Gorbatsjov heeft vanmorgen in zijn presidentiële rede tot het parlement ingrijpende hervormingen aangekondigd.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.