+ Meer informatie

Gorbatsjov gaat „niet bedelend naar Londen"

Genscher: G-7 kunnen niet passief blijven

2 minuten leestijd

BONN/MOSKOU (AP) Sovjet-president Michail Gorbatsjov heeft gisteren gezegd niet op zijn knieën naar Londen te gaan om de westerse leiders daar tijdens de ontmoeting van de zeven leidende industrielanden om hulp te vragen.

Hij zei tevens dat de leiders uit de Sowjet-republielcen geen westerse kredieten verwachten als resultaat van de G-7 top, maar dat ze hopen dat buitenlandse investeringen in de Sowjet-Unie aangemoedigd zullen worden. „Mocht iemand denken dat Gorbatsjov op zijn knieën gaat liggen en bedelen, dan meent hij dat niet serieus. Het hoofddoel is hulp te krijgen in de vorm van zakelijke investeringen", aldus de Sowjet-president tijdens een persconferentie.

Eerder op de dag waarschuwde de Duitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, de leiders van de G-7 niet passief te blijven ten aanzien van de economische problemen van de Sowjet-Unie. „Passiviteit is geen politiek concept", zo schreef Hans-Dietrich Genscher in een gastcolumn in twee Duitse kran

Genscher heeft zich al veel eerder uitgesproken voor westerse hulp aan de Sowjet-Unie. Zijn opmerkingen lijken dan ook vooral bedoeld om de leiders van de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Canada te beïnvloeden. zekerstelling in de toekomst van westerse hulp aan de Sowjet-Unie.

„Ik heb het gevoel dat de gesprekken serieus zullen zijn", zo zei Gorbatsjov, eraan toevoegend dat het feit dat de ontmoeting plaatsheeft succes impliceert.

Gorbatsjov zei dat de G-7 overeenstemming zullen bereiken over een manier om de Sowjet-Unie in de wereldeconomie op te nemen en dat hij de leiders zou verzekeren dat de Sowjet-Unie het pad van de democratie en de markteconomie is ingeslagen.

„Wij zijn op weg naar de markt, zonder dat kunnen wij niet deelnemen aan de wereldeconomie", zo zei Gorbatsjov. Hij onthulde geen details over de plannen die hij in Londen zal presenteren. Hij zei niet te verwachten dat de bijeenkomst in Londen de Sowjet-Unie westerse kredieten zal opleveren, maar zei wel te hopen dat de buitenlandse investeringen zullen toenemen.

Genscher zei dat het succes van Gorbatsjovs hervormingen en de politieke stabilliteit van de Sowjet-Unie afhangen van het westen en hij riep de leiders van de G-7 op een signaal van „actieve samenwerking" met Moskou te geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.