+ Meer informatie

VAD-wetsontwerp geheel van de baan

Werkgevers blij met intrekking

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het wetsontwerp op de vermogensaanwasdeling (VAD) is gisteren door het kabinet ingetrokken. Minister De Koning van Sociale zaken en werkgelegenheid heeft dit de Tweede kamer per brief laten weten. De VAD moest gaan regelen dat „overwinst" van bedrijven ten goede zouden komen aan werknemers.

Het ontwerp, dat sinds april 1978 bij de Kamer ligt, stuitte op veel weerstand bij werkgevers. De schriftelijke voorbereiding op de behandeling ligt al sinds maart 1981 stil. In de loop van dit jaar adviseerde de commissie deregulering in verband met de economische ontwikkeling het ontwerp niet tot wet te laten worden.

Het wetsontwerp op de vermogensaanwasdeling is van het begin af omstreden gweest. In 1975 verschijnt het eerste officiële VAD-voorstel van de regering. Het ontwerp, dat het kabinet-Den Uyl in de interim-nota inkomensbeleid van 1975 heeft opgenomen, zal tot en met 1980 vier keer ingrijpend worden gewijzigd.

Het originele plan van Den Uyl komt er op neer dat werknemers een principiële medegerechtigheid op de overwinst zullen hebben.

VNO

De werkgeversorganisatie VNO is tevreden met de intrekking van het

Vanuit de vakbeweging werd verdeeld gereageerd. Het CNV noemde het wetsontwerp een politiek compromis. „Het idee van vermogensaanwasdeling is goed, maar de politiek is erin geslaagd van de wet een onduidelijk soepzootje te maken. Wij betreuren het niet dat deze wet niet doorgaat", aldus secretaris G. Terpstra van het CNV.

De federatie Nederlandse vakbeweging (FNV) liet maandag weten dat het recht op vermogensaanwasdeling voor de werknemers een pricipiële zaak is, ongeacht de economische omstandigheden. „Het wetsvoorstel moet op tafel blijven", aldus een FNVwoordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.