+ Meer informatie

Kwomintang lijdt nederlaag in Taiwan

Regeringspartij houdt wel meerderheid

3 minuten leestijd

Kennelijk zenuwachtig geworden door China's dreigementen van een gewelddadig ingrijpen hebben Taiwanese kiezers zaterdag de meerderheid van de nationalistische regeringspartij Kwomintang sterk ingekrompen en steun gegeven aan een nieuwe partij die toenadering tot China voorstaat.

De leider van de partij in de hoofdstad Taipei, Lin Shih-hui, heeft in verband met het slechte resultaat zijn ontslag aangeboden. China heeft geprobeerd de kiezers te intimideren door vlak bij Taiwan militaire oefeningen te houden en te dreigen in te grijpen als Taiwan aanstalten maakt de onafhankelijkheid uit te roepen. De achteruitgang van de Nationalisten past echter ook in een trend die inzette toen de zij acht jaar geleden hun alleenheerschappij opgaven en andere partijen aan het politieke proces lieten deelnemen.

De Nationalisten hebben met 85 zetels nog net een meerderheid weten te houden in het 164 zetels tellende parlement, maar verloren elf van de zetels die zij bij de vorige verkiezingen in 1992 behaalden. De Democratisch Progressieve Partij, die de onafhankelijkheid voorstaat, ging met 54 zetels vier zetels vooruit. Het opmerkelijkste resultaat was echter de opkomst van de Nieuwe Partij, twee jaar geleden gevormd door leden van de Nationalistische Partij die vonden dat het oude ideaal van hereniging met China in de partij geen aandacht meer kreeg. De partij behaalde zaterdag 21 zetels. Zonder een vriend te zijn van het regime in Peking bepleit de partij via vreedzaam overleg naar toenadering en uiteindelijke hereniging te streven.

Stabieler

,,De Taiwanezen hebben hun stem gebruikt om een stabielere relatie met China te eisen", zei politicoloog Chang Ling-cheng. ,,Zij vonden dat hun dromen moesten wijken voor de realiteit". Chang refereerde aan de opgetogen stemming in Taiwan toen president Lee Teng Hui in juni een visum kreeg voor de Verenigde Staten, als kroon op een door hem in gang gezette campagne om de internationale rol van Taiwan, ondanks een door China afgedwongen diplomatieke blokkade, te vergroten.

China beschouwde dat bezoek als een poging om de eilandstaat, die door Peking wordt gezien als een afvallig deel van China, onafhankelijk te maken en reageerde met wapengekletter. Vlak bij Taiwan werden raketproeven uitgevoerd, er werd gedreigd met een militaire invasie en Lee werd in de Chinese pers zwartgemaakt.

Maar ook zonder de Chinese dreigementen had de KMT het dit jaar moeilijk. De partij wordt door velen gezien als profiteur van de 46 jaar alleenheerschappij die zij heeft uitgeoefend sinds zij in 1949 voor de communistische machtsovername naar het vroegere Formosa vluchtte. Daar komt bij dat economische bloei, waarop Taiwan zich altijd heeft kunnen laten voorstaan, dit jaar lijkt achter te blijven vergeleken bij de andere Aziatische industrielanden.

President Lee komt aanzienlijk verzwakt uit deze verkiezingen te voorschijn. Over enkele maanden is er een presidentsverkiezing en behalve tegen de Democratisch Progressieve Partij moet hij nu met oppositie rekenen van de Nieuwe Partij. Hoofdredacteur Wang Hsin-ching van het gezaghebbende weekblad Journalist voorspelde dat Lee in maart ongeveer hetzelfde percentage zal krijgen als zijn partij nu heeft behaald - 46 procent. Daar zal China blij mee zijn, zei Wang, omdat dat bang was dat een zegevierende Lee niet te stuiten zou zijn in zijn campagne voor opwaardering van Taiwan.

Zwaarste verlies

Hun zwaarste verlies leden de nationalisten in Taipei. Nadat zij daar vorig jaar al de burgemeesterspost waren kwijtgeraakt, hebben zij nu ook nog de helft van hun acht zetels in de hoofdstad verloren. Van de in totaal achttien zetels in Taipei gingen er acht naar de Democratisch Progressieve Partij en zes naar de Nieuwe Partij.

,,Wij kunnen absoluut niet aanvaarden dat communistisch China ons als plaatselijke regering beschouwt", zei president Lee Teng Hui vanmorgen. ,,Hereniging met China blijft doel, maar dan moet het vasteland wel eerst democratisch en vrij zijn", aldus Lee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.