+ Meer informatie

Puzzel 271

4 minuten leestijd

Deelt u dan geen weekbeurt: Marry Nieuwenhuis, Keukenhofdreef 4,2161

Een nieuwe puzzelaar is er ook: Marian Bonestroo uit Nunspeet. Die had zich al vóór de vakantie aangemeld. Hartelijk welkom, hoor! Je antwoorden kun je opsturen aan het eind van elke maand, dus steeds vier of vijf tegelijk. Dat is goedkoper dan elke week opsturen en R T J E S

Wat viel dat tegen! Denk je dat je met muziek en mooie toespraken wordt binnengehaald — en wat gebeurt er? „Klik - khk!" knijpen ze boeien om je polsen en doen ze net of je een échte boef bent. Ik probeerde nog gauw iets te pruttelen over de koningin van Engeland, ónze koningin, de presidenten van Amerika, Rusland en noem de hele ratteplanse boel maar op. Het hielp hier niet. De burgemeester lachte me smadelijk uit, zei door de microfoon wat ik gezegd had Het betekende: „Zo'n onnozele Hollander toch! Alsof wij hier bang zijn!! Om je naar te lachen!" Nu, dat deden ze dan ook. Ik begreep dat een net manspersoon bij zóveel onbehoorlijkheid beter kon zwijgen en kneep de mond stijfdicht. „Wou u nóg iets zeggen?" vroeg hik-sniklachend de burgervader en veegde met een spierwitte zakdoek de tranen van zijn gezicht. Ik keek hem minutenlang doordringend aan... en zweeg. Dat deed het! Hij werd onrustig, trok de grijns van z'n gezicht en schreeuwde: „Stop die brutalerik in de nor op droge macaroni en kangoeroemelk en sop onze Koeroe af in de badkamer. Het beest zal van 'zijn gezelschap' wel onder de vlooien zitten". Iedereen begon opnieuw te schaterbassen. Zó'n belediging had ik nog nooit gehoord. Daarom stop ik er meteen mee om weer op adem te komen. Saluut! Oom Rien In de vakantie zal er best 'ns een krant zoek raken, vooral als je een paar dagen of weken weg bent. Dan hoor je later wel eens: „Oom Rien, ik heb in de vakantie niks opgestuurd; we waren twee kranten kwijt". Dat vind ik dan erg jammer. Ik heb liever dat je me aan het eind van deze maand een, twee of drie puzzels toestuurt dan helemaal niets. Niets is zo weinig, weetje!

Vandaag vijftien zinnen met een cijfer ervoor en vijftien namen niet een letter ervoor. De vraag is natuurlijk: Wie heeft het gezegd of gedaan of gehad? Je kunt ook zeggen: Welke letter hoort bij welk cijfer? Want zó moet je het opschrijven. Als je denkt: Zin 1 hoort bij David, dan schrijf je op: 1-F. 1. Met een ezelskinnebak versloeg hij duizend Filistij2. Samen met zijn, moeder bedroog hij zijn blinde vader. 3. Als hij op de harp speelde, werd Saul weer beter. 4. Voor dertig zilverlingen heeft hij zijn Meester aan de vijanden verraden. 5. Hij bespotte zijn dronken vader; gelukkig deden z'n beide broers daaraan niet mee. 6. Brutaal zei hij: „Abel? Moet ik soms op hem passen ?" 7. Na meer dan honderd jaar preken was er niemand die naar hem luisterde en deed wat hij zei. 8. Wie schreef de boeken Spreuken, Prediker en Hooglied? 9. Hij behaalde een prachtige overwinning op de Ammonieten, maar raakte zijn enige dochter kwijt. 10. Toen de mensen dichterbij kwamen, schreeuwde hij: „Gij, Zoon van David, ontferm U over mij!" 11. Toen Stefanus gestenigd werd, paste een jonge Farizeeër op de kleren van de stenigers. 12. De slang zei tegen haar: „Neem gerust van die boom, hoor! Dat zal je geen kwaad doen". 13. Met zijn twee dochters ontkwam hij aan de verwoesting van Sodom. 14. Niemand had ooit gedacht dat die man een gouden kalf zou maken. 15. „Geef mij die soep", zei hij, „wat geef ik om de zegen van de eerstgeboorte?" A. Kaïn. B. Eva. C. Jakob. D. Ezau. E.Jeftha. F. David. G. Lot. H. Noach. I. Bar-Timeüs. J. Simson. K. Saulus. L. Cham. M. Aaron. N.Judas. O. Salomo.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.