+ Meer informatie

Missie zonder resultaat

Pérez de Cuéllar pessimistisch na gesprek met Hoessein

3 minuten leestijd

PARIJS/BAGDAD/WASHINGTON (RTR/AFP/DPA) VN-secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéilar heeft vanmorgen verklaard dat hij geen vooruitgang heeft geboekt tijdens zijn missie in Bagdad. Hij zei dit na zijn onderhoud met de Franse president, François Mitterrand. Gisteren sprak hij drie en een half uur met de Iraakse leider, Saddam Hoessein. „Ik zie geen reden voor optimisme. Ik zie geen reden hoopvoller te zijn dan de dag waarop ik vertrok", aldus Pérez de Cuéllar.

Hij sloot niet uit dat bepaalde „persoonlijkheden zonder steun van welke regering dan ook, mogelijk een vredesinitiatief zouden kunnen nemen".

Het Iraakse parlement heeft zich vanmorgen unaniem achter het beleid van president Saddam Hoessein gesteld om geen concessies te doen ten aanzien van Koeweit. Het parlement kwam in buitengewone zitting bijeen om de „jongste ontwikkelingen in de Golfcrisis" te bespreken.

Het 250 leden tellende parlement, dat zelden bezwaar maakt tegen de politiek van de president, gaf uitdrukking aan de „bereidheid van het Iraakse volk op te staan tegen de agressieplannen onder aanvoering van de Verenigde Staten".

„Standvastig'

Parlementsvoorzitter Saadi Mahdi Saleh legde een verklaring af die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Hij sprak van een historische confrontatie en zei dat „uw standvastig Irak, geleid door president Saddam Husayn heeft besloten te vechten". „De krachten van onrecht en agressie zijn verenigd in één doel, en dat is proberen vijandig beleid op te leggen... aan de regio". „Zij (de Amerikanen en hun bondgenoten) zijn er op uit controle te krijgen over Arabische olie en zij gebruiken hun rijkdom om agressie in de wereld uit te lokken". Na deze verklaring barstte een 15 minuten durend applaus los.

Goed voorbereid

Generaal Brent Scowcroft, veiligheidsadviseur van het Witte Huis, zei dat Washington nog altijd hoopt dat er geen oorlog komt. „Men kan echter niet optimistisch zijn", zo voegde hij daar aan toe. Minister van buitenlandse zaken James Baker zei in het vliegtuig van Turkije op weg naar Groot-Brittannië, waar hij een ontmoeting zal hebben met de Britse premier, John Major, dat „de internationale coalitie politiek, economisch en militair goed voorbereid is voor elke eventualiteit op weg naar middernacht 15 januari".

Regenbuien

In de Saoedische woestijn maken honderdduizenden soldaten zich op voor de strijd. De afgelopen dagen zorgden winterse regenbuien voor verder ongemak voor de manschappen, maar de stofwolken van de troepenmacht die naar het noorden optrekt werd er wel door neergeslagen. Ruim een miljoen mensen staan klaar elkaar naar de keel te vliegen. Meer dan 610.000 in de door de VS aangevoerde internationale troepenmacht in de Golf en meer dan 540.000 Iraakse soldaten die zich hebben ingegraven in Koeweit. Elders in Irak staat nog eens een half miljoen man gereed.

Het Iraakse ministerie van defensie voorspelde tienduizenden doden aan geallieerde zijde. „Wij onthullen geen geheimen wanneer wij zeggen dat het Iraakse arsenaal verrassingen bevat die onze vijanden zullen verbazen en onze vrienden zullen verrassen. Dit heeft ook betrekking op onze militaire plannen".

Grote spanning

„De mensen in Bagdad pakken hun auto's vol en vertrekken naar het platteland. Er heerst een grote spanning in de Irakese hoofdstad. De mensen zien door de propaganda heen". Dat zei de tijdelijk zaakgelastigde op de Nederlandse ambassade in Bagdad, R. Akkerman, zaterdag bij zijn aankomst op Schiphol.

Met Akkerman keerden de laatste Nederlandse diplomaten, R. Poeteray, G. Steeghs en L. Bijnen, terug op Nederlandse bodem. De Nederlandse ambassade in Bagdad is thans op slot, maar niet gesloten. Op Schiphol overhandigde Akkerman officieel de sleutel aan ambassadeur Van Dam.

Zie ook pag. 5: "Vredesmarsen van Oslo tot Madrid".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.