+ Meer informatie

Kamer wil meer geld voor nabestaanden

De Grave gaat eerst terug naar kabinet

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Niet alleen de oppositie- maar ook de coalitiefracties hebben gisteren van het kabinet meer geld gevraagd om de positie van weduwen, weduwnaars en wezen te verbeteren. Staatssecretaris De Grave van sociale zaken werd door de steun van PvdA, VVD en D66 aan de eisen van de oppositie verrast. Hij gaat terug naar het kabinet voor overleg.

De Grave gaf gisteravond aan dat hij in het kabinet serieus zal overleggen over mogelijkheden de Nabestaandenwet verder te versoepelen dan hij tot nu toe van plan was. Volgens ingewijden zal het kabinet hem de steun geven die hij nodig heeft. Het paarse kabinet zou daarmee terugkomen van de uitspraak die premier Kok vorig najaar deed, namelijk "dat de grens bereikt is met wijzigingen van de Nabestaandenwet".

De drie paarse regeringspartijen steunden in de Tweede Kamer onverwacht een aantal amendementen van de oppositie voor een verdere versoepeling. Daarbij gaat het met name om verruiming van de vrijlating van inkomsten voor hen die al een weduwen- of wezenuitkering hadden op het moment dat de nieuwe, strenge Nabestaandenwet in werking trad. Voor deze zogenaamde oude gevallen gaat eveneens het niveau van de bodemuitkering omhoog.

In de Algemene nabestaandenwet (anw), die in 1996 in de plaats kwam van de Algemene weduwen- en wezenwet, mogen mensen die al een aww-uitkering hadden 50 procent van het brutominimumloon plus eenderde van wat zij meer verdienen, zelf houden. De rest wordt van hun uitkering afgetrokken. Gisteren bleek kamerbrede steun voor een amendement van vrijwel alle oppositiepartijen om die 50 procent naar 70 procent te verhogen.

Bodemuitkering

Ook een CDA-amendement om de zogeheten bodemuitkering voor voormalige aww'ers in de anw op 30 procent van het brutominimumloon in plaats van 30 procent van het nettominimumloon vast te stellen, kreeg gisteren de steun van de drie coalitiepartijen.

De kosten van beide amendementen raamde staatssecretaris De Grave op 100 tot 150 miljoen gulden. Dat bedrag komt boven op de voorstellen die De Grave met steun van de drie coalitiepartijen in het najaar van 1997 al heeft gedaan om de gevolgen van de invoering van de anw te verzachten. Die voorstellen zijn door het kabinet begroot op 150 miljoen gulden. Overigens dalen die bedragen in de loop van de tijd, omdat de voorstellen alleen betrekking hebben op oude gevallen.

Anders dan bij de aww zijn anw-uitkeringen in sterke mate afhankelijk van het inkomen van de nabestaande uit arbeid of uit andere uitkeringen, terwijl ook de leefsituatie (al of niet samenwonend) van de nabestaande in aanmerking wordt genomen. Ook de overgangsregelingen leidden in sommige gevallen tot forse inkomensachteruitgang bij nabestaanden.

Rouwbrief

Rond het middaguur demonstreerden gisteren op het Binnenhof meer dan tweehonderd weduwen die door de nieuwe wet getroffen zijn. Zij boden een petitie aan in de vorm van een rouwbrief. Staatssecretaris De Grave zou de Tweede Kamer vanmiddag antwoorden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.