+ Meer informatie

„Vernieuwing winkels Den Haag hard nodig''

Regionale concurrentie neemt sterk toe

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Hoogwaardige vernieuwing van de Haagse Grote Marktstraat Is noodzakelijk. Mede door de nieuwe ontwikkelingen in het direct aangrenzende BANK-gebied (Babyion-Nieuwe Kerk-gebled) Is het onverantwoord In de Grote Marktstraat de zaken op hun beloop te laten.

Dit staat in een door prof. drs. R. Kok samen met de gemeentelijke Dienst ruimtelijke en economische ontwikkeling verrichte studie. Het eerste exemplaar van "Een grote markt voor de binnenstad" werd gisteren door W. Louwerens, voorzitter van de Vereniging Ondernemers Haagse Binnenstad, overhandigd aan wethouder drs. H. J. Meijer. De studie werd mogelijk door een subsidie van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf.

Het Haagse kernwinkelgebied moet concurreren met regionale winkelcentra als Leidsenhage, In de Bogaard en Zoetermeer Stadshart. De eerste twee worden nu afgerond met uitbreidingen en vernieuwingen. Zoetermeer Stadshart heeft in maart 1990 zijn vijfde en laatste fase voltooid. Den Haag kent tevens een grote woningbehoefte, die onder meer in de regio moet worden opgevangen.

In de agglomeratie zullen in de komende twintig jaar, exclusief Den Haag, meer dan 30.000 woningen gerealiseerd worden. De verwachting is dan ook dat het aantal Haagse inwoners gaat dalen. Om de onvermijdelijke koopkrachtafvloeiing tegen te gaan, zijn vernieuwingen voor behoud en versterking van de aantrekkingskracht van het kernwinkelgebied noodzakelijk.

Concentratie

In de studie wordt tevens verwezen naar de ervaringen met de Kalverstraat in Amsterdam. Doordat de huren te hoog werden voor met name hoogwaardige winkels met lagere omzetten, werd uitwijk gevonden in de P. C. Hooftstraat: een slechte ontwikkeling voor het Amsterdamse kernwinkelgebied. In Den Haag kan een dergelijke ontwikkeling ook plaats vinden ten gunste van de Frederik Hendriklaan of de Theresiastraat, of buiten Den Haag ten gunste van Leidsenhage of Zoetermeer Stadshart.

Uitgangspunt in de studie is dat de concentratie van warenhuizen een trekker is. De kwaliteit hiervan moet worden verbeterd en de warenhuizen moeten gemakkelijk bereikbaar zijn per openbaar vervoer. Een verhoging van het huidige aantal binnenstadsbezoekers van 12 tot 14 miljoen per jaar alsmede van de huidige omzet (1 miljard gulden per jaar) met 10 tot 25 procent wordt mogelijk geacht. De hoogwaardige as van Noordeinde naar de Bijenkorf moet worden versterkt. Ooic wordt in de studie de bouw van 650 woningen in het kernwinkelgebied voorgesteld. Daarnaast wordt kinderopvang voor het winkelend publiek aanbevolen, echter niet in de Grote Marktstraat zelf maar elders in het kernwinkelgebied.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.