+ Meer informatie

Maij wacht nog een jaar met begrenzer

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Minister MaijWeggen van verkeer en waterstaat wil nog een jaar wachten met de invoering van de snelheidsbegrenzer op vrachtauto's. Komt er binnen dat jaar geen Europese richtlijn, dan zal Nederland de begrenzer zelfstandig invoeren.

Dat zei premier Lubbers gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van het kabinetsberaad. In het komende jaar zal er ook overleg plaatsvinden met de vervoerssector.

Lubbers zei gisteren dat minister Maij nu gehouden is met initiatieven te komen. De minister heeft de vrachtautochaufeurs een jaar de tijd gegeven hun leven te verbeteren en dat is niet gebeurd. „Op dit moment is geen verbetering zichtbaar met vrachtwagens die te hard rijden. De tientallen doden en zeer vele gewonden zijn eenvoudigweg te veel", aldus de premier.

Volgens Lubbers is de invoering van de snelheidsbegrenzer een goede zaak, omdat degenen die er mee werken positief zijn over het gebruik: het brandstofverbruik is-beduidend lager, het verlies van tijd gering en op de, chauffeurs staat veel minder druk.

De Tweede Kamer is verdeeld over wat Nederland moet doen als Europese overeenstemming uitblijft. CDA en VVD vinden een begrenzer uitsluitend acceptabel bij een integrale Europese verplichting. D66 is er zeer voor en de PvdA wacht op een uitgewerkt voorstel van Maij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.