+ Meer informatie

Relatie met Indonesië verbeterd

2 minuten leestijd

YOGJAKARTA - De relaties tussen Nederland en Indonesië zijn goed en deze week zijn ze extra goed geworden „door de wijze waarop we met elkaar zijn omgegaan".

Dit zei minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking gisteren in Yogjakarta op de zevende dag van zijn bezoek aan Indonesië. Hij doelt daarmee niet alleen op gesprekken met de Indonesische autoriteiten, maar ook met anderen, zoals intellectuelen en journalisten.

Met nog twee dagen te gaan, spreekt Pronk van een intensief en geslaagd bezoek. Hij neemt aan dat voor zijn vertrek de overeenkomst tussen Nederland en Indonesië over de hulp voor 1990 zal worden getekend.

Zijn bezoek aan Indonesië heeft Pronk gesterkt in zijn opvatting dat het Nederlandse ontwikkelingsbeleid duidelijker op armoedebestrijding, een van de hoofddoelstellingen van dat beleid, moet worden gericht. Zowel de hulp in de vorm van giften als die in de vorm van leningen dienen aan scherpere criteria te worden gebonden, die bedoeld zijn om de armoedebestrijding beter tot zijn recht te laten komen. ' Bij de giften wil de bewindsman dat vooral bereiken door de hulp meer te richten op de stedelijke armoede, op milieuprojecten en op landbouwprogramma's , die bedoeld zijn voor boeren die op arme gronden leven. De leningen moeten volgens Pronk veel meer ontwikkelingsgericht worden. Dat betekent dat zij moeten worden verstrekt op basis van hun bijdrage aan ontwikkeling en niet op basis van de mate waarin het Nederlandse bedrijfsleven er mede van kan profiteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.