+ Meer informatie

Tweede Kamer achter eisen van boeren

Minister Van der Stee houdt hoot af

4 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Van der Stee (Landbouw) moet in september met extra steunmaatregelen voor de Nederlandse boeren en tuinders komen. De minister krijgt het aan de stok met de Tweede Kamer, als hij de land- en tuinbouw nog langer in de kou laat staan.

MINISTER VAN DEK STEE . . . eerst afwachten hoe het met 4e oogst gaat . . .

De PvdA, de confessionelen (KVP, ARP en CHU), de VVD, de CPN, DS'70, de SGP en de Boerenpartij eis•ten gisteren in een koor van minister Van der Stee hulp voor de noodlijdende boeren. Zij zetten daarmee de protestdemonstratie van de landbouworganisaties tegen de formidabele kostenstijgingen - gistermiddag op het Binnenhof kracht bij.

Als de Tweede Kamer volgende week achter de motie-Tolman gaat staan (waar alle kans toe is), zal de regering wel over de brug moeten komep. Het kabinet-Den Uyl zal bij de voorbereiding van de begroting voor 1976 ernstig rekening moeten houden met een Kameruitspraak dat de landen tuinbouw een extraatje moeten krijgen. In september - als de landbouwbegroting bij de Tweede Kamer wordt ingediend -zal moeten blijken op hoeveel de boeren kunnen rekenen.

Voor die tijd krijgen de boeren en tuinders in elk geval geen cent extra. Minister Van der Stee hield gisteren de boot af. „Op dit moment is er nog geen aanleiding voor speciale voorzieningen", zei hij tijdens een vergadering van de landbouwcommissie van de Tweede Kamer.

Wel beloofde de minister met nieuwe maatregelen te zullen komen, als het met de boeren en tuinders net zo slecht zal gaan als vorig jaar. „Pas als de situatie in de land- en tuinbou\v net zo desastreus is als in 1947, zal ik in september (op prinsjesdag) met aanvullende hulp komen", verzekerde hij de Kamerleden.

„Minister Van der Stee heeft op dit moment „onvoldoende gegevens" om te kunnen beslissen of de boeren en de tuinders de extra inkomenssteun wel nodig hebben. „Op dit ogenblik weet ik nog niet waar we aan toe zijn in de land- en tuinbouw. Ik ben niet erg optimistisch, maar het kan allemaal beter uitvallen dan voorspeld is".

VERLANGLIJSTJE

De Tweede Kamer heeft gisteren bij minister Van der Stee een erg lang verlanglijstje op tafel gelegd: • Een verhoging van de zelfstandigenaftrek, waardoor de boeren en tuinders minder belasting behoeven te betalen (confessionelen). • Vrijstelling van het bedrijfsvermogen van de vermogensbelasting (confessionelen). • Verlaging van de sociale premies voor de boer en de tuinder, die minder dan het minimumloon verdienen (confessionelen). • Verruiming van de grenzen voor de ziekenfondsverzekering en de kinderbijslag van de Meine zelfstandigen (confessionelen). • De boer moet - als aanvuMing in op de (te geringe) opbrengst van zijn produkten - een inikomenstoeslag krijgen (PvdA, PPR en D'66). • Een verhoging van het percentage van de winst; dat' de boer en de tuinder mag reserveren voor zijn oude dag (fiscale oudedagsreserve) (confessionelen). • Een tussentijdse verhoging van de prijzen van de land- en tuinbouwprodukten om de kostenstijging onder de duim te houden (VVD). • • Een verlaging van de aardgasprijzen (KVP, CPN en Boerenpartij).

ZORGEN

De roep om steunmaatregelen was de Kamerleden ingegeven door de bezorgdheid over de forse inkomensdaling in de land- en tuinbouw en door de vrees dat er deze zomer opnieuw „boerenopstanden" zouden losbarsten.

De KVP'er Ter Woorst sprak van „een onhoudbare situatie" in de landen tuinbouw. „De toestand is veel erger dan de regering denkt", zei hij. Het WD-Kamerlid Waalkens eiste van minister Van der Stee „imaatregelen van betekenis". „De kruimels en de stuikjes, die de regering de boeren vorig jaar toeschoof, hebben enige soelaas geboden, maar het hele pakket van maatregelen was totaal onvoldoende. Het was slechts een fractie van wat nodig was", 2;ei hij. „De economisch zwakke boer moet stevige ruggesteun krijgen", vond het PPR-Kamerlid Jansen.

De SGP'er Van Dis (die ir. Van Rossum verving) kenschetste de toestand in de land- en tuinbouw als „een noodsituatie". „Als het zo doorgaat is het weerstandsvermogen van de boer en tuinder binnen de kortste keren gebroken en blijft er voor hen niets anders over dan de bijstand. Dat is het laatste,- het allerlaatste wat mag gebeuren", zei hij. De regering mocht volgens Van Dis „deze nijvere zelfstandigen" niet langer in de kou laten staan.

VAN DER STEE

Minister Van der Stee erkende dat het de boer op dit moment niet mee zit. „Als er één ding duidelijk is, is het dat de situatie in de land- en tuinbouw zeer en zeer somber is", zei hij. Toch vond de minister het nog geen tijd voor extra steunmaatregelen.

EEN GOEDE

REISVRIEND

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.