+ Meer informatie

Eerste EG-goederen naar Russische steden

Vliegtuig met medicijnen vetrokken

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - Vanaf het Brusselse vliegveld Zaventem is vannacht een chartervliegtuig met 120 ton geneesmiddelen en kindervoeding naar Moskou vertrokken. Dit heeft een woordvoerder van de EGCommissie meegedeeld. Het is de eerste zending die deel uitmaakt van de door de EG-leiders tijdens de EG-top in Maastricht beloofde noodhulp voor de bevolking van Moskou en St. Petersburg.

De komende twee weken zal de Europese Gemeenschap voor ruim zes miljoen gulden voedsel en medicijnen naar Moskou en St. Petersburg sturen. De zendingen vormen het begin van een hulpoperatie waarvoor in totaal 260 miljoen ECU (455 miljoen gulden) is uitgetrokken.

De Europese Commissie heeft de twaalf EG-landen en de NAVO gevraagd logistieke steun te verlenen om het transport van de honderden tonnen goederen mogelijk te maken. De NAVO, die gisteren in Brussel met vertegenwoordigers van negen Oosteuropese landen bijeen was voor de oprichtingsvergadering van de Noordatlantische Samenwerkingsraad, heeft beloofd militaire vliegtuigen en personeel beschikbaar te stellen.

Het is de bedoeling dat de hulp door particuliere hulporganisaties wordt uitgedeeld in ziekenhuizen en kindertehuizen. EC-woordvoerder Nico Wegter zei dat Moskou en St. Petersburg de belangrijkste bestemmingen waren, maar dat andere steden mogelijk ook bij de hulpactie zullen worden betrokken.

Achterhouden

Volgens Russische diplomaten in Berlijn staan Moskou en St. Petersburg voor een catastrofe en zal de bevolking de komende weken alleen kunnen overleven met hulp van het buitenland. Ook in de rest van de voormalige Sowjet-Unie is het met de voedsel- en medicijnvoorziening zeer slecht gesteld, zeiden zij.

De schaarste zou vooral het gevolg zijn van de handelwijze van producenten, die hun voorraden achterhouden tot in januari de prijzen worden vrijgegeven. Veel diplomaten verwachten daarom dat mogelijk al in de eerste helft van het nieuwe jaar een verbetering zal intreden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.