+ Meer informatie

Korpsen op N.W.-Veluwe gaan samen brand te lijf

Eerste regionale brandweer op Veluwe

2 minuten leestijd

HARDERWIJK — De Veluwe heeft zijn eerste regionale brandweer. De gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten hebben hun krachten gebundeld en gaan gezamenlijk de bestrijding van grotere branden en ongevallen aanpakken. De brandweerkazerne in Harderwijk zal worden uitgebreid met een alarmcentrale, die medio 1979 gereed zal zijn, met een dag- en nachtbezetting.

.'•De reeds bestaande samenwerking, roet paRje bij de bestrijding van bosbranden, is hiermee gekanaliseerd. Om alle activiteiten goed te coördineren zal het verbindingsnetwerk van de kazerne in Harderwijk worden aangepast, terwijl een verbindingscommandowagen zorg zal dragen voor de gewenste communicatie bij grote rampen.

Aanleiding

,,De aanleiding voor de plannen", zo vertelt hoofdbrandmeester M. Post, „ontstond vier jaar geleden. Toen presenteerde de minister van Binnenlandse Zaken, De Gaay Fortman, zijn nota Hulpverlening. De conclusie in de nota is dat in het hele land regionale brandweerkorpsen moeten worden opgericht. Harderwijk is op de Noord-West-Veluwe aangewezen als centrumgemeente, de plaats waar een alarmcentrale moet komen".

De plannen voor de brandweer zijn ontworpen door de brandweercommandanten van de betrokken gemeenten. Het samenwerkingsverband, dat precies het grondgebied van het gewest Noord-West-Veluwe beslaat, heeft geen directe binding met dit gewest. Wel is de regionale brandweer in het gewest ter sprake geweest.

De officiële startdatum van het korps was op 9 april dit jaar. Toen erkende de minister van Binnenlandse Zaken het bestaan van de regionale brandweer. Inmiddels zijn subsidies toegekend voor de inrichting van de alarmcentrale, het verbindingsnetwerk en de commandowagen. De kosten voor de bouw van de centrale zullen de gemeenten zelf moeten opbrengen. Voor de kosten vsn een noodstroomaggregaat geeft het rijk 15.000 gulden.

Binnenkort hoopt men één onderbrandmeester te benoemen. Ook worden vijf brandwachten-centralisten aangetrokken.

Organisatie

De organisatie van de regionale brandweer is als volgt: de burgemeesters van de zes gemeenten vormen het algemeen bestuur. Het dagelijks bestuur bestaat uit de burgemeesters van Putten, Oldebroek en Harderwijk. Voorzitter is de burgemeester van Harderwijk. In verband met de burgemeestersvacature wordt het

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.