+ Meer informatie

„Apocalyptische " toestanden in Irak

VN-gezant: Sancties meteen opheffen

2 minuten leestijd

NEW YORK (RTR/AFP/DPA) — Irak is tijdens de Golfoorlog teruggebombardeerd in het pre-industriële tijdperk. Om hongersnood en epidemieën te voorkomen, heeft het land grote hoeveelheden voedsel, brandstof en medicijnen nodig. Dat heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Irak, Martti Ahtisaari, gisteren verklaard.

„Het recente conflict heeft vrijwel apocalyptische gevolgen gehad voor de infrastructuur van wat tot januari 1991 een tamelijk verstedelijkte en gemechaniseerde samenleving was", betoogt Ahtisaari in het verslag van zijn reis door Irak, dat hij gisteren aan de Veiligheidsraad van de VN voorlegde.

Ahtisaari bezocht Irak van 10 tot 17 maart. In zijn rapport, waarin hij een grimmig beeld schetst van de situatie in Irak, roept hij de internationale gemeenschap op om Bagdad te helpen bij het herstel van de landbouw, de watervoorziening en de gezondheidszorg.

Hij dringt erop aan onmiddellijk de VN-sancties tegen Irak op te heffen voor voedsel en landbouwwerktuigen en -voorzieningen. Diplomaten in New York sloten niet uit dat er de komende dagen stappen gezet zullen worden om ten minste levensmiddelen, brandstof en andere dringend noodzakelijke goederen naar Irak te kunnen sturen. De sanctiecommissie van de Veiligheidsraad heeft inmiddels het voedselembargo tegen Irak vanmorgen opgeheven nu Bagdad erin heeft toegestemd dat de Verenigde Naties het voedsel in het land zullen verdelen.

Catastrofe

Ahtisaari schrijft verder dat „het onmiskenbaar is dat het Iraakse volk spoedig geconfronteerd zal worden met een dreigende catastrofe, waar epidemieën en honger deel van uit zullen maken, als de noden niet snel massaal vervuld worden", schrijft Ahtisaari.

Doordat vrijwel alle brandstof- en energievoorzieningen en het communicatienetwerk buiten gebruik zijn geraakt en „door de recente onrust in bepaalde delen van het land zijn de autoriteiten tot nu toe nauwelijks in staat de omvang van de ramp vast te stellen, laat staan iets doen aan de gevolgen, omdat zij geen volledige en betrouwbare gegevens krijgen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.