+ Meer informatie

Poolse top over democratisering

Êf„frLt/X -rLfAS Centraal comité woensdag bijeen

3 minuten leestijd

WARSCHAU — Het centrale comité van de Poolse communistische partij zal volgende week een bijeenkomst wijdeh aan de discussie over onder meer belangrijke' wijzigingen in het kiesstelsel binnen de partij, zo is woensdag in Warschau bekend geworden.

terse Londonderry, waar op 19 april twee jongens om het leven kwamen bij straatrellen. Enkele uren na hun begrafenis kwam hel gisteren opnieuw tot hevige ongeregeldheden.

Zo zou vandaag in de hoofdstad Tallinn de leidende voorvechter voor'menselijke en nationale rechten, de 29-jarige architect Viktor Niitsoo, terecht staan. Niitsoo was op 4 december door de geheime politie, de KGB, gearresteerd in zijn woning in Tarttu, in het zuidoosten van Estland. Wegens .,anti-sovjetagitatie en -propaganda" zou hij kunnen worden bestraft ipet 12 jaar gevangenis.

0.ver een andere vooraanstaande dissident, de 46-jarige Mart Niklus die op 8 januari was veroordeeld tot tien jaar dwangarbeid en vijf jaar binnenlandse verbanning, bestaat de vrees dat hij niet langer meer in leven is aldus is meegedeeld door Ants Kippar .

De Poolse televisie berichtte dat partijfunctionarissen het besluit hebben genomen volgende week woensdag bijeen te komen. Eerder was bericht d^t het overleg het komende weekeinde zou plaatsvinden.

Het 140 leden tellende comité zal zich over dë verkiezingsproblematiek en apdere zaken buigen die van belang worden geacht voor het grote' partijcongres dat op een nog onbekende .datum in juli wordt gehouden. Het congres is bijeengeroepen om te praten over de veranderingen in Polen sinds de stakingen van vorig jaar zomer.

De laatste bijeenkomst van het centrale comité, op 30 maart, verliep stormachtig en er werd toen scherpe kritiek geuit op de partijleiders die het contact met de basis van de partij zouden hebben verloren.

Deze bijeenkomst had echter geen veranderingen in de samenstelling van het Politburo tot gevolg. Het centrale comité sprak zijn! vertrouwen in het politbur»D uit, maar droeg de leiders wel op met de arbeiders te praten over de geuite wensen tot hervormingen.

Het politburo stelde toen ook voor de afgevaardigden naar het partijcongres via geheime verkiezingen uit een onbeperkte hoeveelheid kandidaten te kiezen. In het verleden werden de afgevaardigden naar de partijcongressen altijd zorgvuldig geselecteerd door partijfunctionarissen.

Men verwacht dat het voorstel -van het politburo over een, meer democratische verkiezing van de partijgangers volgende week opnieuw besproken Zal worden.

Baluka terug

De voorzitter van het stakingscomité van de werf te Szceczin in 1970, Edmund Baluka, is tijdens,de paasdagen illegaal, naar Polen teruggekeerd. Hij woonde'de _ laaf ste jaren als balling in Frankrijk en heeft nu gevraagd in Polen te mogen blijven en weer bij de virerf te mogen werken.

De vakbond Sohdariteit' heeft dinsdag verklaard dat Balulja het recht op verblijf, bewegingsvrijheid en werk in Polen heeft en dat er geen vergeldingsmaatregelen tegen hem mogen worden genomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.