+ Meer informatie

GS Zeeland verdeeld over belastingaffaire

Staten beslissen zaterdag over gevolgen

2 minuten leestijd

MIDDELBURG (ANP) - Het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland is verdeeld over het voor rekening van de provincie nemen van belastingnavorderingen voor (oud-)gedeputeerden. Dit blijkt uit een gistermiddag verstrekte mededeling. Gedeputeerde Staten geven hierin een herziene visie op de belastingaffaire nadat de commissie bestuurszaken hierop maandag had aangedrongen.

Na een reactie vorige week van het college op een onderzoeksrapport over de zaak, brachten verschillende gedeputeerden een ander standpunt naar buiten. Gedeputeerde mevrouw E. Maris-Koster blijft echter bij de reactie zoals die vorige week door GS werd verwoord.

Mevrouw G. de Vries-Hommes stelde eerder al voor de betreffende periode (1979 tot en met 1984) geen verantwoordelijkheid te aanvaarden voor besluiten, omdat zij destijds geen deel uitmaakte van het dagelijks bestuur. Gedeputeerde mr. J. de Boe blijft bij zijn opvatting dat het betalen van inkomstenbelasting onder alle omstandigheden een privézaak is.

Gedeputeerde Staten bestreden vo' rige week de opvatting dat de belas^ tingnavorderingen onterecht voor re^ kening van de provincie waren genog men. Gisteren stelden zij dat ten aan.^ zien van het betreffende artikel in de provinciewet een politiek oordeel van de Staten zal worden afgewacht.

Het verwijt in het rapport van de onderzoekscommissie over een gebrek aan openheid bij de besluitvorming in de zaak werd vorige week door GS afgedaan met „de procedure verdient geen schoonheidsprijs". De herziene reactie van gisteren geeft aan dat het politiek gezien juister geweest zou zijn wanneer de beslissing over betaling door de provincie aan de Staten zou zijn voorgelegd.

Gedeputeerde J. Ventevogel heeft inmiddels toegezegd zijn navordering ten bedrage van bijna 15 mille te zullen terugbetalen. De voor andere (oud-)gedeputeerden betaalde navorderingen, exclusief brutering, variëren van bijna 4000 tot een kleine 40.000 gulden. Provinciale Staten beslissen zaterdag in een speciale vergadering wat de gevolgen van de belastingzaak voor de (oud-)gedeputeerden moeten zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.