+ Meer informatie

Recreatieterreinen in Utrecht dicht

Rijk draait subsidiekraan dicht

2 minuten leestijd

UTRECHT — Sinds donderdag zijn vier recreatieterreinen in de Utrechtse Heuvelrug afgesloten omdat er geen geld meer is om ze te onderhouden. Rijk en provincie hebben hun subsidies aan de vereniging De Utrechtse Heuvelrug, die de terreinen tot nu toe onderhield, stopgezet.

Vanaf 1 april kunnen de natuurgebieden — de Soesterduinen en het Soesterhoogt in Soest, Pijnenburg in Baam en de Leijnen in Maartensdijk — niet meer worden onderhouden zodat de vereniging uit veiligheidsoverwegingen heeft besloten, ze af te sluiten. Met gaat om ongeveer 37 hectare 'recreatiegebied met 1100 parkeerplaatsen voor auto's en 8,5 kilometer fietspad. • In de Utrechtse Heuvelrug zijn het ;beheer en het onderhoud van de meeste recreatieterreinen in handen van een recreatieschap, dat in 1979 deze :taak heeft overgenomen van de verenijging De Utrechtse Heuvelrug. In dat tecreatieschap werken de gemeenten ^die bossen te onderhouden hebben sa:^en. Zij dragen alle bij in de kosten ijyan het onderhoud. Ook het rijk en de -provincie betalen daaraan mee.

Aansluiten

Enkele gemeenten, de al genoemde drie en Amersfoort, hebben zich niet bij het recreatieschap aangesloten. Zij gaven er de voorkeur aan het onderhoud van hun bossen als vanouds aan de vereniging over te laten. Rijk en provincie, die de vereniging altijd subsidie hebben verleend willen echter dat de gemeenten voortaan zelf ook een financiële bijdrage leveren aan het onderhoud van de recreatieterreinen. Zij dringen erop aan dat Soest, Baam, Amersfoort en Maartensdijk zich bij het recreatieschap aansluiten. De gemeenten hebben dat steeds geweigerd en nu hebben de rijksoverheid (het ministerie van CRM) en de provincie de geldkraan dichtgedraaid.

De gemeente Soest is het absoluut niet eens met de gang van zaken rond de recreatiegebieden. Zij heeft donderdag direct een aantal van de opgeworpen versperringen in de natuurgebieden ongedaan gemaakt, omdat zij gevaarlijk zouden zijn. Voorlopig is de gemeente bereid zelf het nodige onderhoud te verrichten. In een brief heeft zij de vereniging De Utrechtse Heuvelrug eropjgewezen het er niet mee eens te zijn dat deze haar contractuele onderhoudsverplichtingen niet nakomt.

Soest

Het gemeentebestuur van Soest is nog steeds niet van plan met het recreatieschap in zee te gaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente kan de eigen plantsoenendienst de recreatieterreinen gaan onderhouden voor minder dan de helft van het bedrag dat een gemeenschappelijke regeling met de andere Heuvelrug-gemeenten zou kosten.

De vereniging De Utrechtse Heuvelrug heeft door kasgeldleningen bij de provincie een schuld die in de afgelopen jaren is opgelopen tot 800.000 gulden. Het is nu nog niet bekend wie dat bedrag moet betalen. Staatssecretaris De Vries van CRM heeft laten weten niets meer te willen horen van subsidie aan de vereniging zolang de belanghebbende gemeenten niet over de brug willen komen. (Van onze correspondent)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.