+ Meer informatie

GROOTS IMPERIUM

4 minuten leestijd

Hët Portugeise rijk, het eerste ^ote imperium na de ineenstortii^ van het Romemse rijk in de vijfde eeuw, is nu als laatste aan zijn ontmanteling toe. Porti^, geografisch en politidc geïsoleerd van Europa, dat toentertijd de eirige bekende wereld was, richtte zijn energie op de zee en de ontdekkingsrenen.

liet Immense ontdekkdngswerk duurde ongeveer anderhalve eeuw. Terwijl de Fransen en Engelsöi de honderdjarige oorlog uitvochten, vielen de Portiigezen in 1415 Maioikko binnen en vestigden zich in Ceuta, •waairmee ze zich verzekerden van de beheersing van het westelijk deel van de Mddeltendöe Zee.

1418: Ontdellckinig van het eiland Madiedra.

1445: Ckmicalo Veilho Cabral ontdekt de Azoren. Deze eilanden zullen herhaaldelijk een beliangrijke rol spelen in de Portugese gesdüedenis. Het eiland Tercetra diende tweemaal als hoofdstad voor koningen die door Spaanse veroveraars en later door Napoleon het land uitgejaagd werden. Sinds de tweede wereldoorlog is op Tercedra een grote Amerikaanse militaire basis gevestigd en wordt aan het eiland een grote strategische bkenis toegekend. 1446: Nuno Trjstao zet voet aan land in Guinee en vestigt daar een Portuigese koloMle, die nu, waarschijnlijk binnen enfeele daigen, een «maïhankeldjke republiek zal worden.

1460: DiQ@o Gomes ontdekt de Kaaipverdische eilanden, tesr hoogte van de kust vsn Guinee. Ook deze eilandengroep heeft een niet te verwaarlozen strategische betekenis.

1470: Joao de Santarem en Pedro Escobar ontdekken de eUanden Sao Tome en Principe en Sint Helena. Deze archipel wordt in 1641 door de Hollanders ingenomen, maar drie jaar later door de Portugezen heroverd. Deze eilanden staan nog niet op de nominatie voor onafliankelijkheld. 1482: Ontdekking van Angola, 1484: Kongo, Angola en Benguela worden verenigd oiïder Portugese heerschappij.

1498: Vasco de Q^na ontdekt Mozambique en stelt voor Mozambique, Rhodesië en Angola onder I'ortugese heerschappij samen te voegen. IBj ontdekt ook Madagascar, de Maladiven, Maiaikka en vestigt zich in Damao en Diu, eveneens Portugese enclaves in India.

1514: De Portugezen vestigen zich np Ormoez, een eilandje in de Perzische Golf dat de grote handelsbasis tussen Europa en het Oosten zal wordoor de Engelsen veroverd. In Malakden. Het eiland wordt echter later ka sticht Albuquerque een Portugese kolonie die zich tot 19U weet te handhaven.

1553: Ontdekking van Macao, aan de kust van het Chinese vasteland bij het latere Hong Kong. Leonel de Sousa vestigde hier een Portugees handelscentrum. Het China van Mao tse Toenig maakt geen aanspraken op Macao en het gebied heeft evenmin zelf om onafhankelijkheid verzocht.

1516: De Portugezen vestigen zich op Timor, waarvan de Portugese helft tot dusver ook nog geen aansprakai op onaifhankelijkheid heeft.

BRAZILIË

De Portugese zeevaairders bepeiiken zioh niet tot Afrika en Azië. Ze trekken de Atlantische oceaan over en in 1500 ontdekt Alvares Cabral Brazildë, dat een onuitputtelijke schatkist zal blijken. In 1808 verplaatst de koning van Portugal, verjaagd door de Fransen, de regeringszetel en zijn hof naar Brazilië. Het

Overigens hadden Joao Oorte Real en Martins Hamen al in 1472 Labrador ontdekt — dus 20 jaar voor Columbus. Maar de Fransman Jacques Cartier ontdekte in 1535 een route via de St. Laurent wat het begin van de Franse fcolonialisatle en het eind van de Portugese nederzetting betekende.

Tijdens al deze ontdekkingsreizen ontdekten de Portugeaen ook nog Ceylon, Zanzibar, de Moluldcen, Indonesië, bouwden een haven in Mombasa (Kenia) enz. enz.

KLEINE BROKJES

Dit immense imperium, dat in de loop der eeuwen al sterk afbrokkelde, zal nu dan ophouden te bestaan, nu de laatste drie grote bastions — Angola, Mozamibique en Guinee — onaöismkelijtaheid is beloofd. Slechts kledne brokjes als Sao Tome en Plincipe, Timor en Maxao zijn voorlopig de laatste restanten van wat eens een van de machtigste rijken ter wereld was.

Met recht beroemen de Portugezn zioh Oii> hun ontdekkingsreizigers. Maar Portugal, dat van een machtige natie een aditergebleven uithoek van Eunopa werd, kon zich niet aanpassen aan de moderne tijd en zag het imperiuim tragisch te gronde gaan in bloedige koloniale oorlogen in de Afrikaanse gebieden. De ontdekkingen zijn bezongen in de „LusiadBs", een episch gedicht van de Portugese dichter Camoes, die deelnam aan de ontdeikkdngsredzen en trots schreef over de conquistadores, dde een nieuwe wereld openlegden: ,3n als er nog andere weirelden geweest zotidien zijn, jiouden ze die ook onitxielkt hebben".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.