+ Meer informatie

VVD wil Noordelijke provincies samenvoegen

Negatieve reacties op Gronings voorstel

2 minuten leestijd

GRONINGEN - De VVD in de provincie Groningen wil dat de provincies Groningen, Friesland en Drenthe worden samengevoegd tot één noordelijk landsdeel. Op langere termijn zou zelfs een gewest Noord-Oost moeten ontslaan, waarbij ook de provincies Overijssel en Gelderland worden betrokken. Dat staat in het concept-verkiezingsprogram voor de komende statenverkiezingen, dat de Groningse liberalen gisteren hebben gepresenteerd.

De beoogde lijsttrekker en huidige gedeputeerde J. Remkes zegt dat een samenbundeling van de noordelijke krachten „bikkelhard nodig is om als Noorden de kop boven water te kunnen houden". Volgens de liberaal zijn bepaalde problemen, zoals de verwerking van het afval en andere milieuproblemen, niet meer per provincie op te lossen. Door middel van schaalvergroting zouden ingewikkelde vraagstukken op een effectieve en goedkope manier kunnen worden opgelost, meent Remkes.

Daarnaast constateert de Groningse VVD een steeds intensievere samenwerking tussen verschillende Europese regio's. „Wil Noord-Nederland de concurrentieslag niet verliezen, dan zullen de noordelijke provincies de handen ineen moeten slaan", aldus Remkes. De fusie tussen de noordelijke provincies zou binnen tien jaar haar beslag moeten krijgen. In het bedoelde gebied wonen en werken ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Voorzitter F. de Haan van de VVD-Kamercentrale in Friesland noemt het voorstel van de Groninger VVD om te komen tot één noordelijke provincie ,.een leuk idee", „Maar ik zie het zo een, twee, drie niet zitten", aldus De Haan in een reactie op het concept-programma van de VVD in Groningen.
Volgens de Friese voorzitter zijn er „emotioneel nog te veel verschillen tussen Friesland, Groningen en Drenthe". De Haan is wel van mening dat het goed zou zijn als de noordelijke provincies meer gaan samenwerken dan nu het geval is.

Eigen cultuur
Fractievoorzitter L. J. Lyklema van de VVD-fractie in de Friese Staten ziet de totstandkoming van een noordelijke provincie „helemaal niet zitten". „Friesland heeft een eigen bevolking en cultuur. Het is voor het bedrijfsleven misschien wel leuk, maar je gooit meer weg dan je ervoor terugkrijgt", aldus Lyklema.

De Friese commissaris van de Koningin Wiegel hield zich in zijn commentaar op de vlakte. .,Ten eerste gaat het om een ontwerp-verkiezingsconcept, ten tweede is het maar één partij die deze mening op dit moment is toegedaan en ten derde gaat het maar om één provincie", aldus Wiegel.

Het provinciaal bestuur van Drenthe heeft eveneens grote bedenkingen. Volgens gedeputeerde J. J, L. Pastoor van algemeen bestuurlijke zaken is het een goede zaak om grensoverschrijdend samen te werken, maar is het niet nodig daarvoor provincies op te heffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.