+ Meer informatie

Michelangelo

2 minuten leestijd

Op de breed opgezette tentoonstelling wordt onder andere Chinees, Japans, Engels en Europees aardewerk en porselein getoond, glas en kunst van de islam, oude kunstvoorwerpen, maar ook uitzonderlijke zaken als ivoren vishaakjes of tikis van de Maori's in Nieuw Zeeland. De namaak-traditie is vele eeuwen oud: de Romeinen kopieerden al Griekse beeldhouwwerken en verkochten ze als originelen. Van Michelangelo wordt verteld dat hij voor De Medici's een Cupido-beeld maakte. Dat werd afgekeurd. Michelangelo nam het terug, stopte het in de grond, groef het een paar jaar later weer op en verkocht het toen als antiek Romeins beeld... (Het zou nu overigens als echte Michelangelo méér opbrengen dan als origineel beeld uit de Romeinse oudheid).

Wat namaak is, kan door de tijd soms toch worden 'ge-echt'. Vroeg Europees porselein was veelal imitatie van Chinese en Japanse import. Het werd in die tijd wel als 'Oosters' porselein verkocht, maar niemand beschouwt het nu nog als ongeoorloofde naaperij. Op de expositie wordt ook Engels porselein getoond, voorzien van de twee gekruiste

Een net echte, maarniet echte, 'Chinese' wijnkom op de expositie "Namaak en vervalsing" bij Sotheby's in Amsterdam. Deze kom van 9 cm doorsnee is een vervalsing van een Chinese kom die in 1986 in Londen voor 330.000 Britse ponden werd geveild. De vervalser heeft goedz'n best gedaan, maar de kom is zwaarder dan de originele en de lotusbloemen zijn vervangen door chrysanten. zwaarden die het waarmerk waren van de beroemde Duitse Meissen-keramiek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.