+ Meer informatie

GOR-voorzitter tot Sendingkerk: Blijf lid

4 minuten leestijd

KAAPSIAD Voorzitter van het bestuur van de Gereformeerde Oecumenische Raad (GOR), ds. Clarence Boomsma, heeft in een emotioneel pleidooi de Nederduitse Gereformeerde Sendingkerk opgeroepen lid van zijn organisatie te blijven. „Wij hebben u nodig", aldus ds. van de Sendingkerk, de vroegere Boomsma gisteren tot de synodeleden NG-dochterkerk voor kleurlingen. Synodevoorzitter Nic, Apollis kondigde vorige week aan. dat zijn kerk waarschijnlijk uit de GOR zou treden. In de raad werken dertig gereformeerde kerken samen, waaronder de (blanke) Nederduitse Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika en de (icrcformeerde Kerken in Nederland. Volgens Apollis is hel lidmaatschap te duur en is de GOR slechts een adviserend lichaam, dat geen bindende besluiten kan nemen. Bovendien heeft de blanke Zuidafrikaanse kerk er „door haar rijkdom" naar zijn mening te veel invloed. De GOR wordt op dit moment geconfronteerd met zwaar weer en wordt in zijn beslaan bedreigd, aldus ds. Boomsma. Hij vreest dat een vertrek van de Sendingkerk uit de GOR het einde van de raad zal betekenen.

Fusie

y f Beladen**

Later zei ds. Boomsma dat hij door de discussie over het lidmaatschap van de GOR totaal verrast is.

De NGKA-synode, die unaniem voor een fusie stemde, heeft nog geen uitspraak gedaan over het moment waarop de fusie een feit wordt en de manier waarop zij tot stand moet komen. Daarover zal de komende dagen waarschijnlijk nog uitvoerig worden gediscussieerd.

Een ander probleem kan zijn dat de NGKA financieel sterk afhankelijk is van de blanke Nederduitse Gereformeerde Kerk. Sommige regionale kerkvergaderingen vrezen, dat de blanke kerk haar financiële steun geheel zal stopzetten. De nieuwe kerk moet de Verenigende Gereformeerde Kerk in Zuidelijk Afrika gaan heten. De NGKA heeft ruim 1 miljoen leden, de Sendingkerk heeft er 674.000.

De evangelisatievereniging in Vriezenveen verzorgt al 83 jaar lang kerkdiensten. Via de buitengewone wijkgemeente tracht men op dezelfde voet hiermee door te gaan.

Het gebouw waarin de tsaar en zijn gezin in 1918 door de communisten werden gedood, werd in het midden van de jaren zeventig door de toenmalige partijleider in Sverdlovsk, Boris Jeltsin. nu president van de Russische Federatie, met de grond gelijkgemaakt. Hij volgde een bevel daartoe van de toenmalige partijleider Leonid Brezjnev op.

De Orthodoxe Kerk heeft de tsaar heilig verklaard en vele kerkleden veriangen dat te zijner ere op de plaats van zijn dood een kathedraal wordt gebouwd. „Tot dusver is er slechts een houten kruis op de plek, maar volgens de traditie van de Russisch-Orthodoxe Kerk moet er een kapel of kerk worden gebouwd, aldus Tass.

De secretaris-generaal van deze kerk, dr. K. Blei, die tevens zitting heeft in het IKON-bestuur, kon gisteren niet reageren. Hij verblijft momenteel in het buitenland. Medebestuurslid mevrouw Vroom-De Geus deelde echter mee. dat ds. Stolp zich weliswaar eenzijdig in een bepaalde richting ontwikkelt, maar dat van hervormde zijde op geen enkele manier een motie van wantrouwen wordt voorbereid.

Dr. Brinkman deelde de synode verder mee, dat bij het IKON de tijd van het „shockeren om te shockeren" voorbij is. Bestuurders en programmamakers vragen zich nu af „hoe zij de kernnoties van het Evangelie kunnen doorgeven aan een steeds groter wordend geseculariseerd publiek". Dat het aantal boze brieven in de loop der jaren minder is geworden, is volgens hem niet te wijten aan een „slijtageproces" (ds. Fockens), maar omdat kijkers en luisteraars zich in het huidige beleid herkennen.

Tijdens de dag, die om 10.00 uur begint, spreken dr. M. J. Paul, hervormd predikant te Wijk en Aalburg, en ds. L. W. G. Blokhuis, Nederlands gereformeerd predikant te Wapenveld en voorzitter van het Nederlands gereformeerd theologisch seminarie. • OUD-BEIJERLAND - De werkgroep Oud-Beijcrland/Hoekse Waard van Het Richtsnoer houdt op 25 oktober, tussen 19.45 en 21.45 uur, een bijeenkomst in de kerk van de gereformeerde gemeente te Oud-Beijerland. J. van Dijke spreekt over "Mensen met een handicap hebben ook een eigen persoonlijkheid".

Nog onduidelijk hoe de Herv. Kerk over de VU denkt

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.