+ Meer informatie

Ridderstrijd

2 minuten leestijd

In Wijchen (bij Nijmegen) is het meest bezienswaardige het prachtige kasteel-raadhuis. Het ligt heel mooi in het centrum van de plaats, terwijl een wandelpad, omgeven door bomen, helemaal rond het kasteel loopt, zodat het van alle kanten is te bewonderen. Tussen 1606 en 1626 is het kasteel gebouwd, in Nederlandse renaissancestijl, waarbij men gebruik heeft gemaakt van ouder muurwerk van het vorige kasteel, uit de 14e -15e eeuw. De jongste dochter van Prins Willem van Oranje, zij heette Emilia van Nassau, trouwde in die jaren met Emanuel van Braganza. De oom van Emilia, prins Maurits, was haar voogd en dit huwelijk was zonder zijn goedkeuring tot stand gekomen, hij had het haar verboden. Men nam toen krasse maatregelen: de heer Emanuel werd netjes de grens overgezet, als persona non grata! Zo ging dat toen. Emilia wist zich toch bij hem te voegen en het paar leefde dan ook de eerste tijd van hun huwelijk in ballingschap. Gelukkig voor hen kwam in 1609 een verzoening tot stand en Maurits schonk het paar het kasteel, waaraan toen nog druk werd gebouwd. In de muurankers zijn dan ook de twee "E's" van Emilia en Emanuel kunstig verwerkt. Zo verstrengeld als deze letters in de muurankers zijn, zo was hun huwelijk helaas niet, want het liep ten slotte toch op een scheiding uit. Zou de voogd, oom Maurits, het toch bij het rechte eind hebben gehad?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.