+ Meer informatie

Waterzuivering Ede en Barneveld fuseren

Zuiveringsschap investeert 120 miljoen

2 minuten leestijd

APELDOORN/EDE - Het Zuiveringsschap Veluwe wil 120 miljoen gulden Investeren in de waterzuivering op de Veluwe. De waterzuiveringsinstallatie in Barneveld wordt gesloten en overgebracht naar Ede. Volgens A. Th. te Bokkel, voorzitter van het zuiveringsschap, is dit „het grootste Investerlngsvoorstel" in de geschiedenis van het schap. Het voorstel voorziet verder in een, voor Nederland unieke, biologische waterzuivering.

Het dagelijks bestuur van het Waterzuiveringsschap Veluwe stelt aan de algemene vergadering voor om in totaal ruim 120 miljoen gulden te investeren. Te Bokkel gaf gisteren op een persconferentie toe dat de hoogte van dit bedrag behoorlijk was tegengevallen. De nieuwe plannen zijn echter noodzakelijk door de aangescherpte milieueisen van het ministerie. De centralisatie van beide rioolwaterzuiveringsinstallaties is iets goedkoper dan instandhouding van de twee huidige locaties.

De centralisatie van de waterzuivering in Ede moet omstreeks 1994/1995 gereed zijn. Het te zuiveren water wordt via een nieuw aan te leggen persleiding van Barneveld naar Ede overgebracht. De bestaande installatie in Ede wordt deels afgebroken en daarna flink uitgebreid. Ook de capaciteit van de afvoersloot voor gezuiverd water in Ede, de Noordelijke Spoorsloot, moet hiervoor worden vergroot: van 2500 kuub naar 9000 kubieke meter. Volgens het voorstel wordt in de toekomst geen water meer geloosd op de Barneveldse Beek.

Het zuiveringsschap heeft samen met het waterschap Gelderse Vallei een studie laten verrichten naar de technische en financiële consequenties van de verhoging van de afvoercapaciteit van de Spoorsloot en het Valleikanaal in Ede. Het zuiveringsschap Veluwe betaalt de kosten voor het verwerken van de vervuilde bodem die vrijkomt bij de verbreding van beide watergangen. De 10 centimeter vervuilde slibbodem van de Barneveldse Beek wordt voorlopig niet gesaneerd.

Biologisch

Het voorstel, v^n, het zuiveringsschap voorziet dok 'in de realisering van een waterzuivering via een biologische methode. Op dit moment wordt dit systeem alleen in Denemarken toegepast. Medewerkers van het Zuiveringsschap Veluwe in Apeldoorn hebben onlangs een bezoek gebracht aan Denemarken. Deze nieuwe methode vervangt de gebruikelijke chemische fosfor- en stikstofverwijdering. De biologische methode, het biodeniphosysteem, is ook goedkoper dan de traditionele waterzuivering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.