+ Meer informatie

Ds. Boiten: „De engelenzang was meer dan een vrome wens"

Chr. ger. jongeren denken na over "Vrede op aarde"

4 minuten leestijd

URK — „Vrede op aarde: wie om zich heen kijkt, weet dat daar op het moment niet bepaald sprake van is. Het nieuws is vol van oorlogen, geruchten van oorlogen, aardbevingen en rampen. Je zou je haast afvragen of de engelenzang een vrome wens was. Spraken de engelen over de toekomst, maakten ze een vergissing?"

De Schiedamse dominee J. P. Boiten stelde deze vraag zaterdag op een door de Urker christelijke gereformeerde jongeren georganiseerde themadag over vrede. De dag stond onder leiding van ds. G. Bouw, die ook het openingswoord sprak.

Het antwoord dat ds. Boiten de jongeren gaf was overigens duidelijk: Nee. Volgens ds. Boiten moeten we "vrede op aarde" als evangelieverkondiging opvatten. De komst van de wereldvrede wordt er mee voorzegd. „Je moet de engelenzang niet gebruiken als leus voor een demonstratie, en ook niet op de manier van de Wereldraad van Kerken, die op grond hiervan oproept tot een eenzijdig staakt-het-vuren in de Golf, en die daarbij de positie van Israël vergeet. De engelen spraken van vrede ter gelegenheid van de geboorte van de Heere Jezus Christus. Waarom ontbreekt dit element in het nieuws?".

„Maar al te vaak wordt vergeten dat je vrede niet los kunt maken van de Heere Jezus. We hebben God de oorlog verklaard. Dat is de bron van alle ellende. Er is geen harmonie, alles is stuk. Als je in de kerk kijkt, zie je veel verdeeldheid en liefdeloosheid. Net zoals in de wereld. Misschien is er ook wel geen vrede in jouw hart. Leef je in een krampachtige verhouding met je collega's, met je ouders. Hopelijk zijn er ook hier jongeren die hunkeren naar echte vrede in hun hart", aldus ds. Boiten.

Machtig wapen

Volgens ds. A. K. Wallet uit Sliedrecht zijn we allemaal strijders, ons hele leven lang. „Je vecht tegen God, of je vecht tegen de duivel. We kunnen de wapens nooit neerleggen. De Romeinen zeiden het al: Wilt u vrede? Gordt u ten oorlog".

„De duivel leeft onder ons. Hij stuurt zijn mannetjes rond, hij zet alles op alles om de jongeren van de kerk naar zich toe te trekken. Hij weet precies hoe hij dat moet doen. Ook al hoor je bij God, dan sta je nog zo zwak dat je dag in dag uit tot de tanden bewapend moet zijn". Ds. Wallet haalde daarbij de wapenrusting van het geloof aan, zoals die door Paulus in Efeze 6 wordt beschreven. „Buig toch je knieën, laat het machtige wapen van het gebed niet links liggen. Biddende jongeren zijn gewapende jongeren. Je bent gedoopt, laat er geen gebied van je leven zijn dat niet bedekt is door het bloed van Christus".

„Als je geen persoonlijke band hebt met Christus, heb je geen last van de duivel. Als je geen strijd hebt, ben je nog dood. Je moet er als christen steeds op bedacht zijn dat er aanvallen zullen komen van kanten die je niet verwacht. Om een wapenstilstand mag je nooit vragen. Maar de Heere geeft wel eens een voorafschaduwing daarvan. Soms in de kerk, soms aan de avondmaalstafel. Dan zou je wel in de kerk willen blijven zitten, omdat het vaak zo snel weer voorbij is. Als je thuis komt, ga je maar al te gemakkelijk weer over tot de orde van de dag".

Wonderlijk stil

„Vrede in je hart, dat kan je krijgen. Dan wordt alles wonderlijk stil om je heen. Het zicht op het kruis geeft je vrede in je hart. Dan heb je ook vrede met de omstandigheden. Eerder kon je nog wel eens mopperen, tegen de dag opzien. Als je God hebt leren kennen, wil de Heere je ook daarin troosten. We hebben een verstandelijk onvolwaardige dochter. Al voor de dokter zei wat er met haar aan de hand was, had de Heere ons zo gesterkt dat we er vrede mee hadden. Terwijl we niet wisten wat we te horen zouden krijgen. Deze dochter heeft ons dichter bij God gebracht".

Ds. C. Bos uit Urk hield de aanwezigen voor wat je moet doen om die vrede in je hart te krijgen. „De discipelen wachtten op de Heere ei ze spraken over Hem. Dat is ook m nog de weg. Je moet daar komen waar gewacht wordt op de komst van Christus. Waar dat is? In de kerk. De Bijbel zegt immers dat waar twee of drie in Zijn naam bij elkaar zijn, Hij ook aanwezig is?"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.