+ Meer informatie

Oorlogsmisdadiger Kipp niet uitgeleverd

Rechter: Misdaden zijn verjaard

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Argentinië levert de oorlogsmisdadiger Abraham Kipp niet aan ons land uit. Kipp (73) werd in 1949 door het bijzonder gerechtshof in Amsterdam ter dood veroordeeld.

De officier van Justitie die speciaal met de vervolging van oorlogsmisdadigers belast is, mr. P. Brilman, heeft dit gisteren meegedeeld. De federale rechter in het Argentijnse San Isidro heeft het Nederlandse verzoek om uitlevering van de Argentijn geworden Kipp begin januari afgewezen. De rechter heeft het verzoek afgewezen omdat de misdaden van Kipp volgens de Argentijnse rechtspraak verjaard zijn. Vervolging en dus uitlevering zijn dan niet meer mogelijk, aldus Brilman die niet verrast was over de Argentijnse uitspraak.

De Argentijnse politie heeft na de uitspraak van de rechter de speurtocht naar Kipp stopgezet. Kipp verdween in oktober 1988 nadat Nederlandse journalisten er achter waren gekomen dat hij sinds vijftien jaar in de buurt van Buenos Airos woonde. De Nederlandse regering toen onder druk van de Tweede Kamer en de publiciteit om uitlevering. Tegen deze uitlevering verweerde Kipp zich in december '88 via zijn advocaat. Hij zou zijn misdaden onder Duitse dwang hebben gepleegd. Kipp behoort volgens Brilman tot de tien zwaarste gevallen die op de lijst van op te sporen oorlogsmisdadigers staan. Op die lijst staan al een , aantal jareiiiCJgr^g,$e$$flafljl£rs t)gi). van hen zijn ter dood of tot levens^ , lang veroordeeld, De;; Canadese: en Argentijnse regering hebben tegen twee voormalige Nederlandse oorlogsmisdadigers, Luitjens en Olij, een proces aangespannen om hen respectievelijk de Canadese en Argentijnse nationaliteit te ontnemen. Die procedures lopen nog steeds.

Doden

Kipp werd in 1949 ter dood veroordeeld omdat Hij de dood van 20 joden op zijn geweten zou hebben. In de oorlog was Kipp als politieman en lid van de Germaanse SS actief in Ede en Velsen. In Ede was hij verantwoordelijk voor de deportatie van 59 mensen, van wie het grootste deel joods was. In 1944 verhuisde hij naar Velsen waar hij zijn activiteiten onverminderd voortzette. Veel mensen die hij heeft gearresteerd, heeft hij zwaar mishandeld. Tijdens het proces in 1949 getuigden zijn slachtoffers van de wreedheden die Kipp tegen hen had begaan.

Voor de oorlog ten einde was dook Kipp in april 1945 onder. Via onderschepte post kwam de Nederlandse justitie er in 1948 achter dat de oorlogsmisdadiger in Spanje zit. Deze wetenschap stelde Justitie niet in staat te beletten dat Kipp in januari 1949 de wijk nam naar Argentinië, In 1953 werd Kipp Argentijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.