+ Meer informatie

President Libanon verwerpt akkoord

Resultaat in Damascus nihil

2 minuten leestijd

DAMASCUS — De Libanese hebben na, de ontmoeting tussen Ge-

president Amin Gemayel heeft ï"^y^i ^'^^ S^'^°*f ^f ^^^^ , , , j , j *'j . bijeen te komen m Beiroet om te pranet akkoord tussen de drie be- ten „over de noodzakeüjke maatreiangrijkste Libanese milities, geien op aUe niveaus." dat eind december in Damascus President Gemayel keerde gisteren werd ondertekend, afgewezen. ^ fT°^^^ *^™s na zijn ontmoeting rxxi.i-1. j. met Assad. Hi] gaf geen commentaar Dat hebben vertegenwoordigers van de drie strijdgroepen laten weten na afloop van de bespreop de resultaten van zijn gesprekken in Damascus. Zijn goedkeuring is van essentieel belang voor uitvoering van J:„ /-^„JL„.,„I :_ r»„™ bet akkoord, dat voorziet m beper

cus heeft gevoerd met de Syri

sche president Hafez Assad.

Gemayel heeft maandag en gisteren drie langdurige gesprekken gevoerd met Assad over het Libanese akkoord, dat een eind moet maken aan de bloedige burgeroorlog in Libanon. Hij ging naar Damascus om de Syrische autoriteiten op de hoogte te brengen van zijn „opmerkingen" op het akkoord. king van zijn eigen macht, in de over- eenkomst wordt opgeroepen tot de vorming van een nieuwe regering en parlement om een einde te maken aan de bevoorrechte positie van de christenen in Libanon.

Wijzigingen

„Gemayel heeft niet openlijk gezegd dat hij het akkoord niet wil. Hij heeft de overeenkomst echter getorpedeerd door met zeventien wijzigingen te komen, die — zij als zij zouden worden aangenomen — niets van het akkoord zouden overlaten", aldus een zegsman die anoniem wenste te blijven.

De overeenkomst werd op 28 december in Damascus ondertekend door Elie Hobeika van de christelijke militie „Libanese Strijdkrachten", Walid Joumblatt van de Druzische militie en Nabih Berri van de sji'itische Amalbeweging. De militieleiders

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.