+ Meer informatie

Nog geen debat over Zuidmolukkers

Eerst meer gegevens vindt Kamer

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Al vindt de overgrote meerderheid van de Tweede kamer dat niet te lang meer mag worden gewacht met een debat over de politieke kant van de problematiek rond de Zuidmolukkers deze zomer zal daar hoogstwaarschijnlijk niets meer van komen.

Kamervoorzitter dr. Vondeling deelde dinsdag mee dat men in de brief van de regering omtrent de samenstelling van een gemengde Nederlands-Zuidmolukse commissie eigenlijk te weinig gegevens heeft aangetroffen om op basis daarvan een gedachtenwisseling met de regering te houden.

Vondeling verrichtte de afgelopen week, op verzoek van GPV-fractievoorzitter Jongeling, , een peiling in de kamer. Genoemde kamermeerderheid hoopt, dat de binnenkort in te stellen commissie in staat en bereid zal zijn binnen afzienbare tijd, als een eerste begin van haar werk, door middel van een interimrapport een overzicht te geven van de gang van zaken. Een stukje geschiedschrijving vanaf het begin tot nu toe, welke geschiedenis van belang is voor de beoordeling van het Zuidmolukse vraagstuk. Zodra die gegevens beschikbaar zijn Vondeling, dan direct daarna een gedachtenwisseling moeten worden gehouden. Het tijdstip van de behandeling zal, volgens vondeling, dus afhangen van de snelheid waarmee de commissie haar eerste werkstuk kan afleveren. Uiteraard zullen ook de Zuidmolukse leden van de commissie op die snelheid van werken invloed kuimen uitoefenen.

September

Intussen verwacht de kamervoorzitter dat de bijzondere Kamercommissie die speciaal in het leven is geroepen voor de behandeling van de brief, de Kamer over een week of vijf, zes nader verslag van haar oordeel zal doen. Aangezien het zomerreces eind juni begint zal kort na hervatting van de werkzaamheden — in september — een debat kunnen plaatsvinden.

Jongeling zei dit te betreuren. Hij verzocht de voorzitter uiterlijk voor Prinsjesdag de zaak aan te pakken. Op de Zuidmolukse gesprekspartners deed hij een beroep om bij enig uitstel nog wat geduld te oefenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.