+ Meer informatie

Verschil

2 minuten leestijd

PCO-voorzitter E. W. de Jong: „De werkonderbreking wordt zo georganiseerd, dat de kindjes er niet de dupe van worden". Foto RD

In de brief aan het schoolbestuur is een opmerkelijk verschil te zien tussen ABOP, NGL en KOV enerzijds en de PCO anderzijds. Aan het bestuur wordt meegedeeld dat „het hoofdbestuur van de ABOP/de KOV/het NGL heeft besloten aan deze actie deel te nemen".

Bij de PCO ligt de zaak anders. „De op de school werkzame leden van de PCO hebben besloten aan deze actie deel te nemen, met in achtneming van het voor deze organisatie geldende reglement staking/werkonderbreking". In het Haagse hoofdkantoor van de PCO legt voorzitter Evert W. de Jong uit wat dat betekent. „De werkonderbreking moet een beslissing zijn van het schoolteam. Eerst moet twee derde van het aantal PCO-leden op een school ervoor zijn en daarna twee derde van het gehele schoolteam. Dan pas gaat het door".

De Jong zegt er geen idee van te hebben hoeveel van 'zijn' 17.500 leden gehoor zullen geven aan de oproep. „Het wordt niet breed gedragen. Mensen hebben het gevoel dat de maatregelen hen niet raken. Dat komt door de presentatie van het kabinet. En dat terwijl de gevolgen van de desastreuze voorstellen dramatisch zullen zijn". ben de leden van de protestants-christelijke bond kunnen lezen wat de plannen van het kabinet voor de portemonnee betekenen. Een 28-jarige met een bruto salaris van 3000 gulden per maand krijgt nu in de wao 2100 gulden. Straks wordt dat 1575 gulden, een korting van 525 gulden. Naarmate het brutoloon hoger wordt, loopt die korting alleen maar op.

Onbegrip overheerst. „De mensen zijn ontzettend ongerust over wat hen boven het hoofd hangt", aldus Jan Rozema, hoofd van de afdeling juridische zaken van de PCO. De telefoon op zijn afdeling staat roodgloeiend. „Op onze spreekuren in het land gaat meer dan de helft van het aantal zaken over ziekteverlof".

Leerlingen en studenten krijgen tussen 13.00 en 14.00 uur vrij, of ze luisteren met hun docent naar de Koningin. Foto RD name oudere leerkrachten gaan door ziekte en overspannenheid vaak de mist in". duidelijk maken hoe de vork in de steel zit. „De rest laten we aan de leerkracht over", zegt De Jong. „Het is niet zo dat we een lijst uitgeven met wat voor video's de kinderen kunnen krijgen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.