+ Meer informatie

Bompsychose beheerst leven in Italië

Fascisten hlijven zich roeren

5 minuten leestijd

ROME — In Italië heerst een ware bompsychose na de aanslag op de sneltrein „Italicus" waarbij zondagmiddag 12 mensen om het leven kwamen en 48 werden gewond. 5

Verspreid over het gehele land kwamen maandag ongeveer tien valse bommeldingen binnen. Naar aanleiding van een waarschuwing werd de sneltrein Genua-MUaan langdurig doorzocht, maar er werd niets gevonden. De 700 passagiers had men intussen al met een andere trein hun reis laten vervolgen.

De Scala, het beroemde operagebouw in Milaan, werd onder strenge bewaking gesteld, nadat een anonieme melding was ontvangen dat „Franse terroristen" het theater wilden opblazen. Ook fle,.SiBheve toren ,yj^ Pisa.kreeg extra-bevvaklng omdat „terroristen" het op-deze toeristische trekpleister.:.vooï^en,' zouden, hebben. •••••'.;• --..v... ::.-•-• -,,,- .• -.M.'ri'.•ijs.-:= Er deed zich een explosie voor. Een met springstoffen geladen auto ontplofte op een afgelegen plaats bfl een hoogspanningsmast. De motieven hiervoor waren niet duidelijk.

Intussen heeft de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Taviani in de Senaat verzekerd dat „de staat niet zal wijken voor geweld". Volgens ham beschikken de autoriteiten over

De bomaanslagen in Brussel hebben grote schade aangericht. De meeste schade werd aangericht bij de kantoren van de Banco Espagnol en de Spaanse luchtvaartmij. Iberia. De auto waarin een van de bommen was geplaatst. van meningsuiting. machtige wapens tegen het terrorisme, maar hij moest toegeven dat het onmoigelijfc is aangeslagen op de .spoorwegen te voorkomen. Hij herinnerde er aan dat de acties tegen treinen tot de aanslag op de Italicus slechts t>eperkte gevolgen hadden gehad.

OPTREDEN

De minister richtte een waarschuwing tot hen die „Italië weer willen storten in de duistere jaren van het fascisme". „Het optreden van de overheid zal meedogenloos zijn, niet alleen voor de schuldigen, maar ook voor hen die aanzetten tot de aanslageïi ra voor hen die'deZë acties beIcósti^énr'XUe. middelen,''zowel wat mankracht betreft als financiën, zullen worden gebruikt om de weg naar het fascisme af te snijden". Taviani deed een beroep op „de trouw aan de Italaaanse grondwet, voortgekomen uit het verzet".

De minister doelde op de verklaring van de uiterst rechtse groep „Zwarte Orde" die heeft laten weten verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op de Italicus.

In een communiqué dat in een telefooncel werd gevonden, stelde deze guerrillagroep dat „de nari-vlag nifet in 1945 in Berlijn is gestorven". „Zij blijft leven voor een fascistisch en nationaal-socialistische groot Italië. Het nazisme zal terugkeren tot heil van Italië, het zal herboren worden".

WISSELSTAKINGEN

De bonden van de belangrijkste drie Italiaanse vakcentrales hielden maandag wisselstakingen van twee uur als teken van rouw voor de slachtoffers van de aamslag op de Italicus. In de grote steden werden betogingen gehouden waarbij politici de neo-fascisten de schuld gaven van de bomaanslag.

Naar minister Taviani heeft meegedeeld, was de politie er v an op de hoogte dat er deze zomer een aanslag op een trein zou worden gepleegd. Op 17 juli had de leider van de neo-fascistische M.S.I. in het Huis van Afgevaardigden, Giorgio Almirante, de speciale politiebrigade voor het bestrijden van het terrorisme hierover inlichtingen verstrekt. Zijn gegevens waren echter onvolledig. Daardoor had de politie gedacht dat eind juli de „Palatine", de sneltrein ParijsRome, het doelwit zou zijn, maar het werd de Italicus enkele dagen later. De „Zwarte Orde" had het wellicht gemunt op Bologna omdat dit de enige grote stad in Italië is die door communisten worden bestuurd.

GEZELSCHAP

De guerrilla-organisatie werd opgericht nadat een soortgelijke uiterst rechtse groep, die zich „Nieuwe Orde" noemde, vorig jaar verlxiden was. ,,De Zware Orde" bestaat uit diverse cellen, die genoemd zijn naar aanhangers van het fascisme, zoals wijlen de Amerikaanse dichter Ezra Pound en de Japanse nationalist Yukio Mïsjima. De eenheid die de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de Italicus opeist, noemt zich naar Pierre Drieu la Roebelle, een Franse schrijver die in de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers heulde en in 1945 na de bevrijding op 52-jarige leeftijd in Parijs zelfmoord pleegde.

„Zwarte Orde" liet voor het eerst van zich horen tijdens de campagne voor het referendum over de echtscheidingskwestie. Zij zei toen een reeks bomaanslagen te hebben uitgevoerd in Milaan, Lecco en andere plaatsen. Ook verklaarde zij zich verantwoordelijk voor een bomaanslag in Brescia op 28 mei jl. waarbij acht personen om het leven kwamen. In de verklaring die de groep gaf over de explosie in een wagon van de Italicus, liet zij weten dat in feite minister Taviani, het hoofd van de speciale brigade tegen het terrorisme, Santillo, en president Leone verantwoordelijk waren voor de dood van de twaalf slachtoffers, omdat zij „proberen onze organisatie op te breken en zo Italië onder het marxisme brengen".

Twee dagen na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten verklaarde John Zigdis, een vroeger lid van de gematigde centrum-unie partij en minister in een van de democratische kabinetten van voor de mUitaire machtsovername van 1967, dat Washington de Turkse militaire aanwezigheid op Cyprus steunt.

„Ik beschuldig de heer Kissinger ervan dat hij willens en wetens de brand op Cj^rus heeft laten uitbreken en dat hij nu willens en wetens verhindert dat die brand wordt geblust door niet te eisen dat de Turkse troepen het eiland ontruimen", aldus Zigdis in een op Rhodos uitgegeven verklaring.

Zigdis, een felle tegenstander van de Griekse dictatuur, keerde zaterdag naar zijn vaderland terug na een verblijf van enkele maanden in de Verenigde Staten waar hij onder meer een getuigenverklaring heeft afgelegd over de politieke situatie in Griekenland tijdens een vergadering van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.