+ Meer informatie

Elf gijzelaars uit Irak komen naar huis

Vrijlating te danken aan gesprekken Brandt

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Irak heeft gisteren elf Nederlandse gijzelaars vrijgelaten. Zij zouden misscliien nog vandaag in Nederland aankomen. De vrijlating is een gevolg van bemiddelingsgesprekken van de Duitse oud-kanselier Willy Brandt. De Nederlandse regering heeft verheugd op dit' nieuws gereageerd en zal alles doen om ook de vrijlating van de andere gijzelaars te bewerkstelligen, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Slechts van een van de elf is de naam bekend, het gaat om de 59-jarige Wil van Gent uit Zaanstad. Van Gent, werkzaam voor een Duits bedrijf, werd gisterochtend vroeg plotseling vrijgelaten. Hij zou vandaag via Amman naar Schiphol komen. De overige tien Nederlanders behoren tot de groep van vijftig buitenlanders die Brandt door een tweede gesprek vrij kreeg. Deze gijzelaars reizen vandaag in het gezelschap van Brandt naar Frankfurt, waar zij om 21.00 uur vanavond worden verwacht. Over het vervoer van Frankfurt naar Schiphol bestond vanmorgen bij het ministerie van buitenlandse zaken nog onduidelijkheid. Onderzocht werd om het regeringstoestel in te zetten om de gijzelaars in de Bondsrepubliek op te pikken.

Een woordvoerder van de Irakese ambassade verklaarde desgevraagd optimistisch te zijn over de kans dat de delegatie-Wouters een visum krijgt. Dat het antwoord uit Bagdad op de visumaanvraag nog steeds op zich laat wachten, schrijft hij toe aan de „gespannen situatie" in Irak en aan het feit dat er al zo veel buitenlandse delegaties in Bagdad zijn. De ambassade-woordvoerder ' ziet geen reden waarom de delegatie-Wouters geen visum zou krijgen, „het zijn religieuze mensen met een vredesmissie. Dus waarom zouden zij niet welkom zijn".

Boycot

De boycot van de Verenigde Naties tegen Irak werkt zeer beperkt. Dat is de indruk van de vrijgelaten Wil van Gent. Van Gent zei gisteravond voor Veronica-televisie dat er in Irak nog genoeg te eten is, maar dat produkten als brood en benzine van slechte kwaliteit zijn.

De Nederlander zal vandaag voor het eerst na een periode van ruim drie maanden zijn vrouw weer zien. Zij was voor het uitbreken van de Golfcrisis naar Nederland vertrokken om een vakantie en de viering van het 25-jarig huwelijksfeest voor te bereiden. Zij verblijft momenteel in Zaanstad.

Mirakel

„Het was eigenlijk een mirakel", reageerde de voormalige gijzelaar vanuit een televisie-studio uit het Jordaanse Amman op zijn plotselinge vrijlating. Volgens de Nederlander is zijn vrijlating zo goed als zeker aan het initiatief van de bekende Duitse ex-politicus Willy Brandt te danken. Nadat Brandt gisteren met de Irakese leider Saddam Hoessein had gesproken en daarbij ook pleitte voor de vrijlating van gijzelaars uit de Benelux, was Van Gent gisterochtend naar het bureau gestapt dat de uitreisvisa verzorgt. Hij kreeg tot zijn grote verbazing meteen het gevraagde formulier. „Het was een droombeeld", aldus Van Gent.

Na een kort bezoek aan de Nederlandse ambassadeur Van Dam in Bagdad, pakte Van Gent onmiddellijk zijn koffers en reisde hij af naar het vliegveld in de Irakese hoofdstad, met een ticket Amman op zak.

Mevrouw Van Gent, die haar man de laatste maanden geregeld op zondagmorgen voor de telefoon sprak, kon het nieuws van de vrijlating van haar man bijna niet geloven. „Het is geweldig, ongelooflijk", aldus een verraste echtgenote gisteravond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.