+ Meer informatie

Doe-het-zelf \

2 minuten leestijd

„Installeren: leer het zelf' door Mar Groen; Uitgeverij Zomer & Keuning, Ede; 88 blz.; prijs ƒ 19,90. Eenvoudige aanwijzingen voor doe-het-zelvers die reparaties, wijzigingen of aanvullingen willen uitvoeren aan gas-, water-, elektriciteits- of cv-leidingen. Nu vooral de kleine klusjes op dit gebied bijna onbetaalbaar worden, alleen al door de voorrijkosten, is met het zelfdoen heel wat te verdienen. Dit soort klussen is vaak een kwestie van durven. Als men het eenmaal een keer gedaan heeft, gaat het de volgende keer beslist veel gemakkelijker. Vooral voor die eerste keer is een duidelijke 4iandleiding -dan ook onontbeerlijk. Soms wordt het in dit boekje wel wat al te eenvoudig voorgesteld en blijkt de praktijk heel anders te zijn dan het mooie plaatje aangeeft. Wie nog nooit een las heeft gemaakt van drie of vier elektriciteitsdraden heeft weinig aan een aanwijzing als ,,u kunt de gestripte aders met een combinatietang stevig in elkaar twisten en dan de lasdop aanbrengen". Daarvóór is reeds geadviseerd de draden ca. 4 cm uit de lasdoos te laten steken, terwijl het veel handiger is de draden eerst wat langer te houden, ze dan in elkaar te draaien en dan pas af te knippen en de lasdop erop draaien. We noemen dit slechts als voorbeeld maar er staan ongetwijfeld nog meer dan dit soort te summiere en te simpele aanwijzingen in. Maar ja, de praktijk is dan ook de beste leermeester...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.