+ Meer informatie

PhUips: snel reorganiseren

FINANCIËN EN ECONOMIE

2 minuten leestijd

miljoen voor de de reorganisaties en daar moet dit jaar wellicht nog een flink bedrag aan worden toegevoegd. Ondanks de zware daling van de winst handhaaft Philips voor de aandeelhouders het dividend op ƒ 1,80 per aandeel. Van de winst van ƒ 328 miljoen is maar ƒ 129 miljoen beschikbaar voor die uitkering. De rest is winst in Amerika, die in het Amerikaanse bedrijf moet blijven. Daarom moet ƒ 180 miljoen (ƒ 1,05 per aandeel) uit de reserves worden gehaald voor de dividendbetaling. Door de economische terugslag werd de afzet op veel markten moeilijker. Dat leidde in veel gevallen tot een prijsslag. Toch slaagde Philips er in om de omzet te vergroten met 10 procent tot ƒ 36,5 miljard. Van die groei kwam 3 procent door de waardestijging van de dollar en het Britse pond.

In Noord-Amerika, Afrika en Latijns-Amerika was de omzetgroei het grootst. In Nederland bleef de omzet op peil, vooral doordat de export toenam. Toch kwam Philips in ons land in de rode cijfers. Er werd een verlies geleden van ƒ 233 miljoen tegen een winst van ƒ 29 miljoen in 1979.

Het aantal werknemers bij Philips daalde vorig jaar met 6000 tot 372.600. In ons land bedroeg de daling 2900 tot 79.500. De winstdaling van ƒ 564 miljoen tot ƒ 328 miljoen werd mede veroorzaakt doordat als gevolg van oplopende voorraden, ds rentelasten stegen van ƒ724 miljoen tot ƒ986 miljoen.

Bovendien vallen de aanloopverliezen van nieuwe produkten, als gevolg van de aarzeling bij de consumenten om te kopen, hoger uit. Het gaat hierbij om onder meer video-apparaten en kleine computers.

De afzet op de televisiemarkt viel mee. Vooral bij de zwart-wittoestellen heeft Philips zijn marktpositie kunnen versterken. Daarentegen viel de afzet van Hi-Fi-geluidsapparatuur bitter tegen. Voor dit jaar verwacht Philips dat de omzet kan toenemen tot ongeveer ƒ 49 miljard, maar de winst zal niet of nauwelijks hoger uitvallen dan in 1980. Daarbij .wordt er rekening mee gehouden, dat nog belangrijke bedragen moeten worden uitgetrokken voor reorganisaties in West-Europa.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.