+ Meer informatie

Door W. J. de Bruin

1 minuut leestijd

„Het is duidelijk dat de oorlogsgewónden, ook gelet op hun leeftijd, andere vormen van ontspanning nodig hebben dan voorheen", schreef beschermheer prins Bernhard vorig jaar in de jubileumuitgave van de stichting Meer Ontspanning Voor Ernstige Oorlogsgewonden.

Ze raakten destijds allen gewond door vijandelijk vuur. In bittere gevechten met Hitlers parachutisten en pantserdivisies in de meidagen van 1940. En ook na de invasie op de kust van Normandië raakten Nederlandse militairen gewond. De meeste gewonden vielen tijdens de politionele acties in Indonesië. Het aantal liep verder op tijdens de oorlog in Korea. Het waren jonge jongens, zonder vooruitzichten teruggekeerd naar het militair hospitaal. Tientallen gewonden waren voor het leven aan een rolstoel gekluisterd. Naarmate ze ouder zijn geworden, is hun handicap zwaardergaan wegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.