+ Meer informatie

Met Terdege naar Voornes Duin, groene oase in de Randstad

4 minuten leestijd

Onder de rook van de Randstad draait Neerlands economie op volle toeren. Onder diezelfde rook schuilt echter nog meer bedrijvigheid. De natuur van Voornes Duin. Ga mee met Terdege op excursie.

De natuur van Voornes Duin is niet zomaar een hoopje duinen en groen. Het gebied scoort hoog als het gaat om flora en fauna, 't Is het rijkste duingebied van Europa. Maar liefst de helft van alle soorten planten die in ons land voorkomen is hier vertegenwoordigd. Net als twee derde van de Nederlandse broedvogelsoorten.

In de watten
't Is juni. Voornes Duin bloeit. Enigszins traag stappen we door het mulle zand van het Schapengorsduinpad. Han Meerman, gids van Natuurmonumenten, voert ons langs de bloemenpracht van meidoorn en koninginnekruid. Vlinders maken dat ze wegkomen. „De plantenrijkdom heeft te maken met de grote begroeiingsvariatie in dit gebied. Naast zee, strand en duinen en valleien zijn er bossen, struikgewas, hellingen en vochtige en droge graslanden. Deze verscheidenheid brengt mee dat veel verschillende planten en dieren zich hier gevestigd hebben. Die zijn dagelijks bezig te overleven. En dat overleven, daar gaat het om. Natuurmonumenten doet er alles aan om de natuur van Voornes Duin in de watten te leggen", verklaart hij. „Als je bedenkt dat hier veel planten groeien die elders ernstig gevaar lopen te verdwijnen. Zelfs op de "Rode Lijst" staan." Namen als duingentiaan, rapunzel, doornappel en aardbeiklaver schudt Meerman zo uit z'n mouw. „Maar liefst acht soorten orchideeën groeien hier. Waar vind je 't nog?" Boven op het duin zien we de zee. We gaan even zitten. De omgeving op je laten inwerken...

Dans ontsprongen
Tussen metershoge geurende egelantier lopen we in de richting van Quackjeswater. De gids wil zijn kennis wel kwijt. „De rijkdom aan planten en dieren in de natuur hangt nauw samen met menselijke activiteiten. De onttrekking van drinkwater in duingebieden bijvoorbeeld. Nu is het gebied van Natuurmonumenten wat dat betreft de dans gelukkig ontsprongen omdat we via een schenking in 1927 al in het bezit kwamen van twee forse gedeelten van Voornes Duin." Plots blijft hij staan. „Daar, een spitsmuis. We hebben het diertje verrast", lacht hij. Vanuit een duindoorn houdt een sperwer de omgeving in de gaten. Hij heeft ons al gezien en misschien die spitsmuis ook. Even later scheert hij over de duintop. De spitsmuis is ook foetsie en Meerman gaat verder met zijn verhaal. „Sindsdien laten wij de natuur grotendeels z'n gang gaan. We grijpen alleen in als dat de variatie ten goede komt. Zo maaien we eens per jaar een aantal duinvalleien. Daardoor krijgen bomen en struiken geen kans om te groeien. Daar profiteren planten als parnassia dan weer van, en weidevogels."

Bijzondere gast
„Vorig jaar hadden we hier een heel bijzondere gast: de koninginnepage. Dat was echt opzienbarend. Koninginnepages hebben we hier nog nooit eerder aangetroffen. Wel rouwmantels", zegt Meerman trots. Hij is duidelijk betrokken bij het wel en wee van Voornes Duin en Quackjeswater. De naam Quackjeswater doet vermoeden dat het om een lieflijk stukje natuur gaat. Niets is minder waar. Het heeft meer weg van een dicht begroeid oerwoud. Een oase van groen, waarin zwammen, insecten en vogels beter de weg weten dan menige bezoeker. „Dit oerwoudachtige gebied is geliefd bij reeën, 't Is nu de tijd dat de meeste kalfjes geboren zijn. Zoals u ziet zijn er genoeg ruigten waar de moeders hun kroost onopvallend verbergen kunnen", weet onze gids. Het struweel rond de plas beneemt bijna helemaal het uitzicht op het water. Aan de oever gedijen lissen en kleine egelskop. Tussen elzen, wilgen en slingerende kamperfoelieslierten kwetteren nachtegalen, ijsvogels en dudeljo-ende wielewalen. Niet dat de schoonheden zich laten zien, maar horen is zeker zo leuk. „Met een beetje geluk krijgt u wel lepelaars te zien", meent de gids. Hij gaat voorop naar de rietmat vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de plas. We turen over het meer. Kuifeenden en fiaten deinen mee op de golven. Een stuk of tien lepelaars staan aan de overkant in gezelschap van een blauwe reiger. Een paar gaan op de vleugels. Vliegen kennelijk een rondje en komen weer terug. Of zijn het andere? Ze lijken als twee druppels water op elkaar... Als je de geweldige natuur van Voornes Duin ziet, begrijp je meteen waarom Natuurmonumenten deze oase in de watten legt.

--------------------------------------------------------------------------------------------Wilt u deze zomer ook eens wandelen in Voornes Duin? Onder begeleiding van een kundige gids van Natuurmonumenten worden er speciaal voorTerdegelezers en hun gezinnen twee excursies georganiseerd. Han Meerman, uw gids, neemt u mee op pad. - Data: 1 juni en 20 augustus 1996. - De excursie begint om 10 uur. - Verzamelen bij de parkeerplaats De Houten Paardjes aan het einde van de Rondeweiweg (bij de camping). - Per excursie kunnen max. 25 personen deelnemen. Deelname is voor Terdegeabonnees en hun gezinsleden gratis. - U kunt zich opgeven bij Terdege: 055 - 5495333, vragen naar Rika Beunk. - Een verrekijker is handig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.