+ Meer informatie

PLO wil regionale top in Den Haag

Adviseur Arafat voor overleg op BZ

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft een voorkeur voor Den Haag als plaats om de vredesconferentie over het MiddenOosten te houden.

Dit verklaarde gisteren dr. Nabil Shaath, voorzitter van de politieke commissie van de Palestijnse Nationale Raad en adviseur van PLO-leider Jasser Arafat. Shaath was een dag in Den Haag voor overleg op het ministerie van buitenlandse zaken.

De in Egypte woonachtige Palestijn had samen met de PLO-vertegenwoordigster in Nederland, Leila Shahid, een onderhoud met de directeurgeneraal politieke zaken, P. van Walsum. Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de Golfcrisis een jaar geleden, dat er op dit niveau contact plaatsvond tussen de PLO en de Nederlandse regering. Shaath noemde deze gebeurtenis van „symbolische betekenis" en legde het uit als een teken dat de Nederlandse regering op weg is naar herstel van de relaties met de PLO, die enigszins bekoeld >Yaren door de opstelling van PLOlèider Jasser Arafat tijdens de Golfoorlog.

Shaath noemde zijn gesprek met Van Walsum „uitermate positief'. omdat deze herhaald heeft dat Nederland staat op uitvoering van de resoluties 242 en 338 van de Veiligheidsraad, volgens welke het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen wordt erkend, en Israël zich uit de bezette gebieden moet terugtrekken onder de waarborg van veilige grenzen.

Derde partij

Shaath drong erop aan dat Nederland zijn invloed aanwendt op het vredesproces in het Midden-Oosten. Hij is er niet gerust op dat de vredesconferentie, die in oktober onder auspiciën van de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie van start moet gaan, een gunstig verloop zal hebben. „Mochten de onderhandelingen in een impasse raken, dan is het belangrijk dat er een derde partij is, die geen direct belang heeft bij de uitkomst ervan, maar er wel op uit is het vredesproces tot een goed einde te brengen. Nederland zou uitstekend die rol kunnen vervullen", aldus Shaath.

De PLO beschouwt Nederland als een invloedrijk land, omdat het van oudsher goede relaties heeft met de VS en met Israël en omdat Nederland momenteel voorzitter is van de Europese Gemeenschap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.