+ Meer informatie

Poppendokter behandelt patiëntjes met zorg

4 minuten leestijd

In de Dapperstraat te Amsterdam is een leuk winkeltje gevestigd dat de naam draagt: Snuffelboetiek. Maar wie voor de etalageruit staat, zal als hij oplettend is, de kleine lettertjes „Poppendokter" zeker gewaar worden! Dat verklaart dan meteen waarom er in die Snuffelboetiek zoveel poppen staan uitgestald, van modern tot oud, van porseleine tot barbiepop!

Als we naar binnen gaan om eens kennis te maken met die poppendokter, blijkt dit een vriendelijke man te zijn die zijn werk, of hobby zoals hij het zelf noemt, met veel plezier doet. ,,Het is enorm leuk werk. Je komt de gekste dingetjes tegen en je werkt met de vreemdste onderdeeltjes, vooral als het de antieke poppen betreft."

Kunnen alleen de antieke poppen terecht bij de poppendokter? „Nee, wij maken alles wat maar te maken is. Dus van gewone speelpop tot aan een echte antieke pop toe die dient als sier. Natuurlijk krijgen we wel het meest oude poppen hier. Bijvoorbeeld met klachten als: een vingertje gebroken, het neusje eraf.... of de elastiekjes kapot, zodat de armpjes en beentjes niet meer functioneren...."

Van vader op zoon

Poppendokter kun je natuurlijk niet zomaar worden. In de Dapperstraat zit al meer dan 60 jaar een poppendokter en de huidige dokter heeft het beroep weer van zijn vader overgenomen. Het is dus een bekend adres geworden voor de zieke poppen.

De klanten kunnen ook op een gezellige manier kennismaken met het werk van de poppendokter. Achter in de winkel staat de balie, zodat rustig gekeken kan worden hoe de dokter de reparaties verricht.

Aan de ene kant van het winkeltje zie je tientallen bakjes met oogjes, vingertjes, scharniertjes, enz. en aan de andere kant staan de poppen uitgestald. Ook zijn er de verschillende haardrachten (pruiken) te bekijken. Het is allemaal enorm fijn materiaal om mee te werken.

Voor mensen die de oudere poppen mooi vinden maar de aanschaf van echte antieke exemplaren te duur vinden, heeft de poppendokter voldoende keus . in namaak-antieke poppen. „Er is veel vraag naar die namaak-antieke poppen. Menige kast in de huiskamer of meisjeskamer wordt ermee versierd.... Het zijn die porseleinen poppen met kanten jurkjes, de grappige geverfde gezichtjes en de hoge veterlaarsjes...." Van het repareren van poppen alléén, kan de popjendokter helaas niet bestaan. „We lebben er altijd speelgoed bij gehad, maar nu hebben we een cadeau-afdeling in onze winkel. Ik zou best alleen poppendokter willen zijn, maar dat is geen haalbare kaart."

Of het repareren van poppen over het algemeen duur is?.... „Daar is natuurlijk weinig van te zeggen. We doen reparaties die niets kosten. Bijvoorbeeld als het iets is wat we meteen in orde kunnen maken. Maar het kan ook zo'n tweehonderd tot driehonderd gulden gaan kosten! Maar dan betreft het natuurlijk een antieke pop, die veel geld waard is.

Om zomaar wat te noemen: Een vingertje aanzetten bij een antieke pop kost ƒ 12,50. Dat wordt dan heel onzichtbaar gedaan en het vingertje wordt keurig bijgewerkt... Elastiek vernieuwen komt op ongeveer ƒ 12,^. Dat komt ontzettend veel voor, want de antieke poppen zijn allemaal met elastiek gemaakt. Een oogje inzetten gaat 10 of 12 gulden kosten, maar bij een antieke pop ligt het op ongeveer ƒ 60,—.

Kortom, heus de moeite waard- om met een oude of antieke pop naar de poppendokter te gaan als dat nodig is. Het is zonde om die pronkstukken uit lang vervlogen dagen in een oude schoenendoos weg te leggen!"

Precisiewerk

De poppendokter weet er al gauw raad mee, als er iets mis is. Natuurlijk moet hij daarvoor goed weten hoe zo'n antieke pop er oorspronkehjk uit heeft gezien,.om vooral ook de details goed te repareren. „In het Nederlands zijn daar helaas niet zoveel boeken over, maar in het Engels gelukkig wel. Daar kunnen we veel gegevens uithalen en ook tonen de foto's ons dan hoe het euvel hersteld kan worden.... Dat is soms ook de reden waarom de reparaties aan de antieke poppen soms zo duur uitkomen. Het is echt precisiewerk en de mensen verwachten van de poppendokter dat de pop echt weer helemaal ,,goed" wordt..."

Een bezoekje aan de poppendokter is voor alle poppenmoeders beslist de moeite waard. Veel keus is er niet meer tegenwoordig, want de poppendokters zijn schaars geworden. Er zijn er zo'n zes of zeven in ons land, maar die enker len zullen uw poppen dan ook met zorg behandelen!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.