+ Meer informatie

V-raad moet beslissen over olieverkoop Irak

Bush gevoelig voor nood onder burgers

2 minuten leestijd

NEW YORK (AP) - De sanctiecommissie van de VN heeft gisteren besloten dat de Veiligheidsraad moet beslissen of het Irak toegestaan moet worden olie te verkopen om voedsel en medicijnen aan te kunnen schaffen. De Veiligheidsraad had de bedoeling vanochtend in besloten zitting bijeen te komen.

Tijdens dit overleg wil de raad overleggen over aanbevelingen van functionarissen van VN-hulporganisaties die erop aandringen Irak het recht te geven een deel van de olievoorraden te verkopen om noodzakelijke levensbehoeften te kopen voor het land, dat door de oorlogshandeHngen zwaar getroffen is. Elke verkoop van ohe zou onder strikte controle van de VN moeten staan, zo verklaarden westerse diplomaten. Het is niet aannemelijk dat de Veiligheidsraad vandaag overeenstemming zal bereiken over een toestemming voor Iraakse olie ver kopen.

Volgens welingelichte VN-kringen zal de Veiligheidsraad volgende week stemmen over een resolutie die Irak in de gelegenheid stelt om eenmalig een grote hoeveelheid olie te verkopen. Een deel van de inkomsten daarvan, volgens de VN-zegslieden wordt gedacht aan circa 30 procent, zou moeten worden gestort in een speciaal VN-fonds waarmee de door Irak aangerichte oorlogsschade kan worden hersteld.

Hongersnood

Irak heeft toestemming gevraagd om voor 1,5 miljard dollar aan olie te mogen verkopen om voedsel en medicijnen te kunnen kopen. Irak heeft alleen al dit jaar voor voedsel 2,6 miljard dollar nodig en meer dan 500 miljoen dollar voor medicijnen. Daarnaast heeft Irak enkele miljarden nodig om de drinkwatervoorziening, de elektriciteit en het verkeerswezen te herstellen.

De afgelopen dagen hebben VNfunctionarissen in Irak alarm geslagen vanwege de oplopende noden onder de bevolking. Naar hun observaties is een hongersnood van grote omvang onafwendbaar als niet snel voedselhulp wordt geboden. De slecht bedeelde bevolkingsgroepen lijken de tol van de sancties te moeten betalen. De VS lijken door dat argument overstag te zullen gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.