+ Meer informatie

Christen-Turken moeten weg

1 minuut leestijd

ENSCHEDE - De twee christenTurkse gezinnen, die Nederland moeten verlaten maar op 9 april jongstleden niet door de Enschedese politie zijn aangehouden toen ze zich verzetten, blijken inmiddels ondergedoken.

Het besluit van justitie dat de groep van achttien Turken naar het geboorteland terug moet, blijft echter van kracht. Dit is dinsdag meegedeeld na een gesprek tussen topambtenaren van het ministerie van Justitie, de politie van Almelo, Enschede, Hengelo. en Oldenzaal. Zij bespraken het beleid: van jusitie en politie bij de aanhouding van de personen die geen asiel in Nederland krijgen.

Of het beleid wordt gewijzigd wilde men dinsdag niet zeggen. Wel werd verklaard dat de ervaringen met dit soort aanhoudingen wordt gerapporteerd aan staatssecretaris Haars van Justitie. Tot voor kort kregen degenen, die Nederland moesten verlaten, enkele weken de tijd vrijwillig te vertrekken. Omdat deze mensen veelal onderdoken gaf Justitie de politie opdracht hen in vervolg maar meteen aan te houden, zodra over hun lot was beslist.

Volgens die richtlijn ging de Enschedese politie op 9 april te werk. Twee gezinnen gingen zonder zich te verzetten met de politie mee en werden overgebracht naar de Bijlmerbajes, waar ze in een speciale afdeling verblijven, tot ze per vliegtuig naar Turkije terug gaan. Twee andere gezinnen weigerden met de politie mee te gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.