+ Meer informatie

Euforie voorbarig

2 minuten leestijd

Toch lijkt een euforie over de overwinning van de democratische krachten in de Sowjet-Unie voorbarig. De bevrijding van het communisme ging in alle Oosteuropese landen gepaard met een opleving van nationalisme. In het grote Rusland, in de Oekraïne, in Moldavië en elders worden wij geconfronteerd met hetzelfde verschijnsel. Het felle nationalisme vormt nu een nieuwe bedreiging voor vrede en veiligheid, niet alleen in OostEuropa, maar in Europa als geheel.

De dramatische ontwikkelingen in Joegoslavië waar tussen Kroaten en Serviërs een bloedig conflict woedt, zijn hiervan een waarschuwend voorbeeld. Door de opwindende gebeurtenissen in de SowjetUnie is onze aandacht voor de Joegoslavische problematiek op de achtergrond geraakt. Wellicht kan dit verscheurde land in de nabije toekomst het meest profiteren van de 'wonderbaarlijke genezing' van Gorbatsjov. De Europese Gemeenschap kan zich weer volop met de kwestie Joegoslavië bezighouden, voordat het daar werkelijk te laatj

De ministers van buitenlandse zaken van de EG komen vandaag in Brussel bijeenkomen. Behalve de problematiek van de Baltische staten, de relaties tot de andere Sowjetrepublieken, de economische hulp aan de Sowjet-Unie en de landen in het Midden-Europa is het in dit licht bezien juist dat ook de 'Joegoslavische crisis' op de agenda staat. ring in de nabije toekomst. Minstens twintig parlementariërs, zo heet het in Riga, zouden op grond van een minder blank persoonlijk verleden daarom tegen wetgeving zijn waarbij de KGB onder toezicht van de Letse volksvertegenwoordiging komt te staan. De volkseis om alle meelopers -Russen natuurlijk!- onmiddellijk. uit te wijzen, lijkt veel en veel te simpel. Hannes Gamillscheg schreef gisteren in de Frankfurter Rundschau: „Ook Letten zullen op de zwarte lijsten staan".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.