+ Meer informatie

Pijl en boog

1 minuut leestijd

Terwijl de Nederlandse kaapvaart in de Franse tijd roemloos ten onder ging, is de piraterij nooit helemaal verdwenen. Sinds 1985 is het aantal aangiften van piraterij sterk gestegen. Ten opzichte van 1989 is het aantal vorig jaar zelfs verdubbeld tot wereldwijd 75 gevallen van zeeroof. Scheepsbemanningen gaan zich meer en meer bewapenen tegen overvallers. De rivierpolitie in Rotterdam stelde al eens een onderzoek in naar de opvarenden van een Nederlands schip dat zich voor de kust van West-Afrika met zelfgemaakte bommen en vuurwapens verdedigde tegen piraten.

In de buurt van Lagos kan de koopvaardij voor 150 gulden per dag een plaatselijke beveiligingsbeamote huren. Voor die prijs is de man bewapend met pijl en boog. Ludiek, maar niet afdoende, stellen Mudde en Raijer vast. Het is volgens hen broodnodig dat politie en Justitie internationaal gaan samenwerken. „Ons inziens zou ook van de zijde van de Nederlandse politie en Justitie een grotere inzet wenselijk zijn".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.