+ Meer informatie

Heroinegebruik in Zeeland stijgt sterk

Uitwijken naar Randstad niet langer nodig"

3 minuten leestijd

MIDDELBURG - Het gebruik van heroïne stijgt de sterk in Zeeland. Bij de methadon verstrekking van het Zeeuwse Consultatiebureau voor Alcohol Drugs (ZCAD) meldden zich vergeleken bij vorig jaar 'twee keer zo veel mensen. Deze gegevens werden bij de presentatie van het jaarverslag over 1987 bekendgemaakt.

Een verklaring van de explosieve groei is nog niet gevonden. Vermoelijk is in Zeeland voldoende voorraadd heroïne voor de handel aanwezig, zodat de gebruikers niet langer naar de Randstad hoeven uit te wijken. De toename van het aantal heroineverslaafden wordt voornamelijk onder Jongeren geconstateerd.

De hulpverlening aan mensen met alcoholproblemen neemt nog steeds het grootste deel van de totale hulpverlening voor haar rekening, namelijk 72 procent (landelijk 56 procent), Zeeland telt ongeveer 17.000 probleemdrinkers. De hulpverlening aan drugsgebruikers bedroeg 19,5 procent (landelijk 32,9 procent). Verder is stijging te zien van het aantal verslaafden aan medicijnen en aan ??kken. Vooral deze laatste categorie groeit.

De ZCAD behandelde in 1987 in totaal 1051 cliënten. Het grootste deel komt van Walcheren, namelijk ruim 40 procent. Zeeuws-Vlaanderen goed voor 26,5 procent en Zuid-Beveland voor 17,4 procent. Naast de clienten die voor hulpverlening werden ingeschreven namen 1344 personen contact op met het ZCAD voor informatie of advies.

Omruilactie

De ZCAD is vorig jaar begonnen met het omruilen van spuiten van druggebruikers. Het is namelijk bekend dat 78 procent van de spuiters hun spuit of spuitbenodigdheden deelt met anderen. Dit geeft enorme risico's in verband met de ziekte aids. Elke druggebruiker die een spuit inlevert, krijgt gratis een nieuwe. Tegelijk is een voorlichtingscampagne gestart om de gebruikers op de risico's te wijzen bij het uitwisselen van spuiten.

De actie is een groot succes geworden. Het lijkt erop dat de ZCAD bijna 100 procent van alle gebruikte spuiten weer terug krijgt. Het levert bovendien contactmogelijkheden op met niet-cliënten die hun spuit om komen ruilen.

Het ZCAD heeft naar aanleiding van de ongeregeldheden in Renesse na overmatig alcoholgebruik onder jongeren een onderzoek verricht naar de ordeverstoringen. Gebleken is dat alcoholmisbruik een belangrijke factor is in de recreatiecriminaliteit en ordeverstoringen.

Sanien met de afdeling Voorkoming Misdrijven van de Rijkspolitie is een verkennende studie gemaakt naar de behoefte aan een provinciaal preventiebeleid rondom recreatie en toerisme. Deze studie zal dit jaar verschijnen.

Het ZCAD constateert dat de provincie Zeeland zelf problemen schept waar zij later mee wordt geconfronteerd. Het ZCAD benadrukt in het jaarverslag dat de provincie Zeeland de komende jaren belangrijke kwantitatieve en kwalitatieve veranderingen te wachten staat door recreatie en toerisme. De kans bestaat dat de ontwikkelingen zo snel gaan, dat een preventief beleid achter de feiten aanholt, zoals bij voorbeeld in Renesse het geval is geweest.

Bevolking

De provinciale overheid, gemeenten en particulieren zijn actief met het ontwerpen en ten uitvoer brengen van plannen. Onderzoek naar de effecten van de uitbreiding van recreatie en toerisme voor de openbare orde, criminaliteit, veiligheid, gezondheidszorg, milieu, ruimtelijke ordening en welzijn is echter niet of nauwelijks gedaan, aldus de ZCAD.

Een bijkomend probleem is dat de Zeeuwse bevolking weinig wordt betrokken in de discussies over nieuwe projecten. Er bestaat eigenlijk geen inzicht in wat de bewoners wenselijk vinden. Dit wordt als een nadeel ervaren, omdat in een aantal opzichten het draagvlak voor preventieve voorzieningen toch bij de bevolking ligt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.