+ Meer informatie

Afname autoverkopen West-Europa zet door

Alleen Duitsland realiseert forse groei

1 minuut leestijd

LONDEN (ANP) — De vorig jaar begonnen vermindering van de verkoop van personenauto's in West-Europa heeft zich in januari voortgezet. Er was ten opzichte van dezelfde maand van 1990 een daling met 2,3 procent tot 1,225 miljoen wagens. Een forse verkoopgroei in Duitsland zorgde ervoor dat de vermindering nog binnen de perken bleef. Van de overige zestien landen lieten alleen Oostenrijk en Italië een geringe toeneming zien.

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd overzicht van het Britse dagblad Financial Times dat is gebaseerd op schattingen in de automobielindustrie. Volgens de krant is ook de verkoop in Nederland duidelijk afgenomen, maar daarover werden geen cijfers gegeven. De RAI liet desgevraagd weten nog geen gegevens over januari te hebben.

Het verkoopcijfer voor Duitsland schoot in januari met 57 procent omhoog naar 335.000 auto's, voor een belangrijk deel doordat de voormalige DDR in tegenstelling tot januari 1990 in de cijfers was opgenomen. In andere landen ging de afzet sterk omlaag. In Zweden bedroeg de vermindering 48 procent, in Spanje 28,6 procent en in Groot-Brittannië 20,8 procent.

De verkoop in Frankrijk kelderde met 23,1 procent. Dit cijfer is echter vertekend doordat autoverkopen in december 1989 als gevolg van een staking bij de politie pas in de volgende maand werden geregistreerd. Zonder dit effect zou er een vermindering met 7,3 procent zijn geweest.

Zweedse fabrikanten

Over 1990 verminderde de autoverkoop in West-Europa met 1,6 procent tot 13,25 miljoen stuks. In elf van de zeventien landen, waaronder Nederland, was er toen nog groei.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.