+ Meer informatie

Botha verloor ondanks winst veel stemmen

Uiterst rechts behaalde weer geen zetel

3 minuten leestijd

ononderbroken jaren voor zich te hebben zodat de hervormingspolitiek gemakkelijker uitgevoerd kon wor'den.

De vijf jaren heeft Botha inderdaad gekregen maar zijn positie in de NP is zeker niet versterkt. Hoewel de NP met 55 procent van de stemmen veruit de grootste partij blijft, moeten duizenden stemmen die hij naar links en vooral naar rechts (tien procent van het totaal) verloor, hem bepaald zorgen baren.

Waar Botha in een grote strijd met de rechtervleugel van zijn partij gewikkeld is, kunnen de argumenten van laatstgenoemde tegenhervormingen door de vrij grote zwaai naar rechts van drie procent in 1977 tot elf procent nu - alleen versterkt zijn. Vele NP-parlementsleden in kiesdistricten waar de rechtse stem vrij groot was zullen nu ongetwijfeld bevreesd zijn voor een herverkiezing over vijf jaar en de druk op Botha om gas terug te nemen zal groter worden.

De vraag is nu wat Botha zal doen. Geeft hij inderdaad aan die druk toe, dan is de laatste kans op een vreedzame schikking waarschijnlijk voorbijgegaan. Gaat hij toch door, dan kan verwacht worden dat de spanningen in de NP alleen maar zullen toenemen.

Mensen die Botha intiem kennen zeggen dat hij geenszins van plan is om toe te geven aan de rechtse druk. Het ligt trouwens niet in zijn persoonlijkheid om hoegenaamd toe te geven aan enige druk.

Kan men daarom een scheuring in de partij tegemoet zien? De officieuze leider van de rechter vleugel, dr. Andreis Treumicht, zal zeker niet zo gemakkelijk uit de NP stappen. Hij is de afgelopen tijd al meer en meer een zeer overschatte man en inderdaad een gebroken riet gebleken. Het is daarom te betwijfelen of hij de moed voor een scheuring op zou kunnen brengen. Zonder een leider wordt het echter voor ontevreden rechtse parlementsleden ook moeilijk om op te stappen, temeer omdat de HNP er niet in geslaagd is om een zetel in het parlement te winnen.

Op korte termijn kunnen we dus verwachten dat Botha met zijn hervormingspolitiek zal voortgaan, al zal hij daarin door de rechtervleugel binnen de Nasionale Partij ernstig gehinderd worden.

Weinig relevant

Daar tegenover staat dat de winst die de officiële oppositie heeft gemaakt van zeventien naar vierentwintig procent van de uitgebrachte stemmen zijn positie aanmerkelijk hebben versterkt. In de termen van de machtsverhoudingen tussen zwart eri blank is deze oppositie echter een randverschijnsel.

De enige relevante politieke strijd vandaag in Zuid-Afrika is de strijd binnen de Nasionale Partij en de uitermate spannende en taaie onderhandelingen tussen de regering en eveneens verdeelde hiet-blanke groeperingen. ~ Vrij verrassend was de grote winst van de FFF, die tegen apartheid gekant is. Deze partij boekte vergeleken bij de verkiezingen in 1977 een winst van 8,5 procent. Partijleider Van Zuyl Slabbert zei dat de uitslag van de verkiezingen „een lesje moet zijn voor de premier, een

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.