+ Meer informatie

Picasso's autonomie

1 minuut leestijd

Dit nieuwe boek is wel geactualiseerd, maar al behoorlijk oud: het is een heruitgave van de Nederlandse vertaling uit 1968 naar de Engelse versie van 1967. Een diepgravend standaardwerk is het niet, maar voor een eerste kennismaking is het wel bruikbaar. Het verhaalt over het wonderkind uit Spanje, zijn Parijse jaren en vrienden, de vondst van het kubisme, zijn stijgende roem en succes, en zijn huwelijk. Daarna komen jaren van beproeving en een hoofdstuk "Met schilderijen kun je oorlog voeren..." (over Picasso's houding in de Spaanse Burgeroorlog, tegen Franco). In een slothoofdstuk heet hij "De grote kunstenaar van deze eeuw". Dat gold in elk geval zijn produktie, van schilderijen, tekeningen en beelden. Men kan van dit boek geen kritisch oordeel verwachten over Picasso en het begin van de moderne, autonome en God-loze kunst. Zijn "Vrouwtjes van Avignon" kunnen, zoals Willem L. Meijer heeft betoogd, gelden als hèt werk bij uitstek van de nieuwe revolutionaire geest in de beeldende kunsten van het Avondland. Maar wie zich snel wil verdiepen in leven en werk van de kleine Pablo, vindt hier materiaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.